Російська газета опублікувала фальшиве інтерв'ю Тимошенко з СІЗО

Понеділок, 24 жовтня 2011, 18:15

Російська газета "Известия" опублікувала фальшиве інтерв'ю Юлії Тимошенко.

Так, у понеділок, 24 жовтня 2011, у газеті вийшов матеріал журналістки Яніни Соколовської під заголовком: "Юлія Тимошенко: "Російські силовики починають знищувати мене. А я дарувала Москві мармурові панно".

Матеріал проілюстровано фото з зали Печерського райсуду напередодні вироку у справі Тимошенко.

У вступі до "інтерв'ю" сказано, що "екс-прем'єр України Юлія Тимошенко розповіла "Известиям" про підґрунтя нової кримінальної справи, порушеної українською Генпрокуратурою щодо неї".

В "інтерв'ю" Тимошенко, зокрема, стверджує, що ЄЕСУ "не приховувала гроші в російських банках", і в неї "дійсно була корпоративна (чекова) книжка підприємства на $146 тис".

Українські інформагентства у понеділок також поширили цитати Тимошенко з цього матеріалу під виглядом нових коментарів з СІЗО. 

Проте, як з'ясувала "Українська правда", під виглядом нового інтерв'ю Тимошенко з СІЗО "Известия" опублікували інтерв'ю Тимошенко 2001 року, в якому вона коментує справу ЄЕСУ.

 
 
Скріншот з сайту російських "Известий". Понеділок, 24 жовтня 2011 року. Тимошенко згадує Леоніда Кучму  

У свою чергу прес-секретар Тимошенко Марина Сорока підтвердила "Українській правді", що лідер "Батьківщини" не давала інтерв'ю газеті "Известия", назвавши його "фальшивкою".

"Те, чим займається газета "Известия" - це нечистоплотна журналістика. Журналіст, який дбає про своє ім'я, ніколи не підсовує своїм читачам матеріали, які вони називають інтерв'ю, але які є фантазіями авторів", - сказала вона.

"Я стверджую, що подібні відповіді, які видаються нібито від імені Юлії Володимирівни, Тимошенко не давала газеті "Известия", - додала Сорока.

Скріншот сторінки "Української правди" за 27 січня 2001 року. Відповіді Тимошенко газеті "Известия" - ті ж, що і у "свіжому" інтерв'ю 

Вона також заявила, що не знає, "кому вигідна ця фальшивка, але швидше за все тим, хто щодня намагається сфабрикувати якісь нові справи" проти Тимошенко.

Сорока вважає, що "коріння цієї фальшивки потрібно шукати у головреда цієї газети, яка відома тим, що компілює свої інтерв'ю з чужих матеріалів".

***

Пізніше редакція "Известий" принесла свої вибачення читачам.

"Редакція "Известий" повідомляє, що в результаті помилки компіляція з розмов Тимошенко з "Известиями" різних років була подана на сайті як свіже інтерв'ю. На жаль, довідковий матеріал до статті про нову справу проти Тимошенко був сприйнятий недосвідченим співробітником як ексклюзивне інтерв'ю з колишнім прем'єром України. Приносимо всім свої вибачення", - сказано в повідомленні на сайті газети.

Як відомо, раніше головний редактор газети "Известия в Украине" Яніна Соколовська публікувала інтерв'ю з відомими політиками, компілюючи їхні відповіді з матеріалів прес-конференцій.

Соколовська також відмовилася публікувати відповідь журналіста "Української правди" Сергія Лещенка на статтю В'ячеслава Піховшека, в якій він прогнозує його вбивство.

Як відомо, газета "Известия в Украине" є підрозділом російських "Известий". Однак одним з акціонерів українських "Известий" є Ігор Коломойський.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...