Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати порадять Баррозо зустрітися з Януковичем?

Середа, 26 жовтня 2011, 15:26

Європарламент рекомендує Єврокомісії провести зустріч з президентом України Віктором Януковичем до саміту Україна-ЄС для "відновлення конструктивного діалогу".

Відповідна рекомендація міститься в проекті спільної резолюції Європарламенту по Україні, яка буде поставлена ​​на голосування у четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"ЄП вважає, що нещодавно перенесена зустріч з Януковичем надала б можливість вирішити серйозні проблеми і відновити конструктивний діалог, який може привести до парафування Угоди про асоціацію..., і закликає Раду ЄС та Європейську комісію призначити зустріч напередодні саміту Україна-ЄС у грудні", - йдеться в проекті документа.

Цей пункт є одним із завершальних в проекті резолюції.

Торкаючись справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко, ЄП "глибоко шкодує щодо того, що вирок Тимошенко є порушенням прав людини і зловживанням судовою системою для політичного переслідування провідного опозиційного політика".

"ЄП настійливо закликає українську владу забезпечити справедливий, прозорий і неупереджений судовий процес у разі апеляції Тимошенко і в інших судових процесах проти членів колишнього уряду. ЄП наполягає на тому, щоб Тимошенко була надана можливість реалізувати своє право на повноцінну участь у політичному процесі як зараз, так і на майбутніх виборах в Україні", - йдеться в проекті.

ЄП висловлює стурбованість у зв'язку з тим, що суд над Тимошенко "йде врозріз з проголошеною українським керівництвом прихильністю демократії та європейських цінностей".

"ЄП вважає, що якщо вирок відносно Тимошенко не буде переглянутий, це поставить під загрозу укладення угоди про асоціацію та її ратифікацію, відсуваючи країну ще далі від здійснення своєї європейської перспективи", - йдеться в проекті резолюції.

Крім того, ЄП висловлює стурбованість щодо утримання під вартою екс-голови МВС Юрія Луценка та інших подібних випадків.

У зв'язку з цим ЄП наполягає на тому, щоб всі судові справи щодо колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду проводилися відповідно до європейських стандартів справедливості, неупередженості, прозорості та незалежності.

Крім того, ЄП висловлює занепокоєння у зв'язку з "деякими ознаками згортання демократичних свобод, а також використанням державних установ для здійснення політичного реваншу".

"ЄП стурбований повідомленнями про погіршення стану свободи ЗМІ та плюралізму і закликає владу вжити всіх необхідних заходів для захисту цих важливих аспектів демократичного суспільства та утриматися від будь-яких спроб контролю, прямих або непрямих, на національні засоби масової інформації", - йдеться в проекті резолюції.

ЄП також підкреслює, що зміцнення верховенства права і проведення внутрішніх реформ, включаючи боротьбу з корупцією, є необхідними не тільки для укладення Угоди про асоціацію та поглиблення відносин між Україною та ЄС, а й для зміцнення демократії в Україні, а також для ратифікації Угоди.

ЄП також "рішуче підтримує" рекомендації, викладені у висновках Венеціанської комісії щодо проекту закону про парламентські вибори і вважає за необхідне, щоб ці рекомендації були прийняті та реалізовані всеосяжним чином, який також має на увазі участь опозиції та громадянського суспільства.

"ЄП закликає всі політичні сили в Україні провести справедливу і прозору дискусію щодо процесів прийняття політичних рішень, наполягаючи на тому, що розслідування можливих прорахунків у процесі прийняття політичних рішень має здійснюватися парламентською слідчою комісією", - рекомендує Європарламент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування