"Пострадянське" не перешкода "європейському" - Путін

Понеділок, 3 жовтня 2011, 23:47

Інтеграційні проекти на пострадянському просторі не суперечать європейському вибору.

Таку думку озвучив прем'єр Росії Володимир Путін у статті для газети "Известия".

Він зазначив, що "Євразійський союз - це відкритий проект".

"Ми вітаємо приєднання до нього інших партнерів, і насамперед країн СНД. При цьому не збираємося когось квапити або підштовхувати. Це має бути суверенне рішення держави, продиктоване власними довгостроковими національними інтересами", - пише російський прем'єр.

"Деякі наші сусіди пояснюють небажання брати участь у просунутих інтеграційних проектах на пострадянському просторі тим, що це нібито суперечить їх європейському вибору", - нагадав Путін.

"Вважаю, що це помилкова розвилка. Ми не збираємося ні від кого відгороджуватися і будь-кому протистояти. Євразійський союз буде будуватися на універсальних принципах інтеграційних як невід'ємна частина Великої Європи, об'єднаної єдиними цінностями свободи, демократії та ринкових законів", - заявив прем'єр.

Він нагадав, що ще в 2003 році Росія і ЄС домовилися про формування спільного економічного простору, координації правил економічної діяльності без створення наднаціональних структур.

"У розвиток цієї ідеї ми запропонували європейцям разом подумати про створення гармонійного спільноти економік від Лісабона до Владивостока, про зону вільної торгівлі і навіть більш просунуті форми інтеграції... Ці пропозиції не повисли в повітрі - вони детально обговорюються європейськими колегами", - пише Путін.

Прем'єр вважає, що "тепер учасником діалогу з ЄС стане Митний, а в подальшому і Євразійський союз".

"Таким чином, входження в Євразійський союз, крім прямих економічних вигод, дозволить кожному з його учасників швидше і на більш сильних позиціях інтегруватися в Європу", - додав він.

"Крім того, економічно логічна і збалансована система партнерства Євразійського союзу і ЄС здатна створити реальні умови для зміни геополітичної та геоекономічної конфігурації всього континенту, і мала б безсумнівний позитивний глобальний ефект", - підсумував Путін.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...