"Le Monde": Янукович - як "міщанин-шляхтич" Мольєра

Понеділок, 31 жовтня 2011, 07:28

Засудження опозиціонерки Юлії Тимошенко засвідчує рух української влади назад, який суперечить цінностям Європейського Союзу.

Про це на сторінках впливового французького видання "Le Monde" розмірковує Пьотр Смоляр, передає ВВС.ua.

Описуючи процес у справі екс-прем'єр-міністра України, Смоляр пише: "Режим вирішив піти шляхом зведення рахунків".

На його погляд, чим більше Україну критикують за кордоном, тим більше опирається влада тій критиці, твердячи, що її хвилює лише боротьба з корупцією.

Автор вважає, що і в оточенні президента, і в Партії регіонів є люди, які усвідомлювали наслідки ув'язнення Тимошенко.

Але, на думку Смоляра, не можна недооцінювати "геостратегічну короткозорість, прагнення помсти і навіть особистість Віктора Януковича".

Автор статті порівнює його з героєм Мольєра у "Міщанині-шляхтичі", який не усвідомлює, до чого зобов’язує бути європейцем.

Смоляр вважає, що ситуація з Тимошенко відрізняється від тієї, що була в Росії з ув’язненим Міхаїлом Ходорковським, бо вирок Тимошенко став "контрпродуктивним" для влади, додавши опозиціонерці, яка вже втрачала свою популярність, "нової легітимності".

Водночас, дописувач "Le Monde" констатує, що Київ віддаляється від Європейського Союзу.

Автор статті висуває дві гіпотези: "Україна знає, куди рухається – і це непокоїть, Україна не знає, куди прямує, – і це непокоїть так само".

Смоляр наголошує, що Україна має нарешті визначитися між Брюсселем та Москвою. Розділення країни на прозахідну та просхідну частину, на його думку, не може бути відображене у зовнішній політиці.

Автор зазначає, що угода про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС може бути парафована у грудні, але проблеми, вважає Смоляр, почнуться потім - на етапі ратифікації.

"Європейські країни розділені", - пише автор. Одні, такі як Польща, готові на ратифікацію, аби лише не втратити Україну. Інші, як Франція та Німеччина, налаштовані більш критично.

На думку автора, усе це дратує Київ, і Україна готова повернутися на Схід, якщо угода не буде підписана.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування