На Банковій пропонують іншу систему виборів

Понеділок, 31 жовтня 2011, 17:23

Змішана виборча система - не найкращий варіант для України.

Про це в ході комітетських парламентських слуханнях з приводу законопроектів про вибори народних депутатів заявила радник президента Марина Ставнійчук, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

Ставнійчук вважає, що Україна навіть у разі ухвалення нового закону про вибори з часом повернеться до пропорційної системи.

Вона зазначила, що наразі можна розглядати три варіанти розвитку подій.

Перший варіант - у силі залишиться діючий закон, з невеликими корективами, які стосуватимуться складання та уточнення списків виборців.

Другий варіант - використання змішаної пропорційно-мажоритарної системи і, відповідно, прийняття законопроекту, внесеного парламентською більшістю.

"І є варіант, як на мене, це один з найкращих варіантів, це перехід до пропорційної виборчої системи на основі відкритих регіональних списків", - сказала Ставнійчук.

За її словами, саме ця система згадувалася в резолюції ПАРЄ, на такій системі вже кілька років поспіль наполягає Венеціанська комісія, а також більшість українських фахівців у сфері виборчого права.

Ставнійчук зазначила, що саме такий варіант дозволить нівелювати ризики як просто пропорційної, так і мажоритарної систем.

"Я впевнена, що рано чи пізно ми прийдемо до застосування такої виборчої системи. Навіть якщо, як наполягає сьогодні більшість в парламенті, буде використана змішана система... через вибори ми прийдемо саме до пропорційних регіональними списками. Переваги такої системи очевидні", - підкреслила вона.

Як відомо, раніше Ставнійчук попередила, що проект закону про вибори нардепів, внесений представниками більшості, містить в собі ряд неконституційних положень і буде ветований президентом, якщо його приймуть в сьогоднішньому вигляді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування