СОТ може ввести санкції проти України

П'ятниця, 11 листопада 2011, 08:58

Якщо Україна в рамках спецрозслідування щодо імпорту нафтопродуктів, початого на початку 2011 року, ухвалить рішення щодо введення мит, СОТ має право застосувати до України санкції.

Про це в ході "III міжнародної конференція з питань розвитку українського ринку нафтопродуктів Petroleum Ukraine 2011" сказала керівник відділу торгівлі й економіки представництва Європейської комісії в Україні Улріке Хауер, пише "Дело".

"Ми не вважаємо, що будь-які тарифи (мита на імпортні нафтопродукти), які можуть бути введені, можуть відповідати правилам СОТ… СОТ справді дозволяє застосовувати спеціальні заходи в певних ситуаціях", - сказала вона.

На її думку, у рамках розслідування відносно імпорту нафтопродуктів не дотримуються стандарти й зобов'язання, які Україна взяла на себе в рамках Світової організації торгівлі.

Зокрема, Хауер зазначає, що збільшення імпорту палива в Україну було не різким, а поступовим.

Крім того, за її словами, не можна порівнювати європейське паливо, яке проводиться по стандарту Євро-5, з паливом, виробленим в Україні, - якості Євро-2, Євро-3, Євро-4. Вона вважає, що паливо різної якості не може між собою конкурувати.

Схожої думки дотримується і юрист Mayer Brown (Бельгія) Микола Мізулін, який представляє інтереси компанії Orlen Lietuva.

"Незрозуміла суть звинувачення. З Європи поставляють паливо Євро-5. Чому порівнюють паливо Євро-4 з Євро-5?" - говорить юрист.

Мізулін вважає, що проведення подібного розслідування неправомірне в рамках СОТ. При цьому юрист упевнений, що Україна вже прийняла рішення про встановлення мит на імпортне паливо.

У свою чергу віце-президент із продажу, трейдингу й логістики ТОВ "ТНК-BP Коммерс" Олена Алексєєва зазначає, що якщо Україна не підтримає вітчизняні НПЗ загороджувальними митами, нафтопереробна галузь в Україні може зникнути.

При цьому вона вважає, що стимулювати галузь можна не лише введенням мит на імпортні нафтопродукти. "Є приклади загороджувальних мит у ЄС, Росії, субсидування державою, оподатковування. Ми сподіваємося, що держава знайде спосіб зробити переробку більш ефективною", - сказала Алексєєва.

На початку 2011 року Україна почала спеціальне розслідування щодо зростання імпорту нафтопродуктів у країну, результатом якого може стати введення мит на імпортне паливо. Розслідування декілька разів переносилося й зараз продовжене до кінця 2011 року.

На сьогодні частка імпортного палива в Україні становить близько 60%. Близько 50% імпортного бензину й дизпалива припадає на Білорусь.

Міністерство енергетики й вугільної промисловості підтримало ініціативу про введення мит на бензини EUR130/тонна, на дизпаливо – EUR80/тонна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування