Кирило: Відносини між православними й греко-католиками в Україні поліпшуються

П'ятниця, 11 листопада 2011, 09:54

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило зазначив позитивну динаміку у взаєминах православних і греко-католиків в Україні.

Про це він сказав на зустрічі зі слухачами курсів Дипломатичної академії МЗС РФ, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

"Поки конфлікт залишається неурегульованим, але водночас слід зазначити поліпшення відносин між православними й греко-католиками на Україні, яке відбулося останнім часом", - заявив патріарх

Він нагадав, що в Україні "у результаті насильницьких дій греко-католиків на рубежі 1990-х років православні віруючі були позбавлені своїх храмів і досі почуваються утисненими в правах", і в ході контактів із керівництвом Римсько-католицької церкви обговорювалося це питання.

Даючи оцінку православно-католицьким відносинам у цілому, патріарх Кирило вчергове констатував позитивну динаміку цих відносин протягом останніх п'яти років.

За його словами, для обох Церков очевидна необхідність об'єднання зусиль у протистоянні викликам сучасного громадського життя: процесам ліберальної секуляризації, глобалізації, кризі сімейних цінностей, підриву норм традиційної моралі.

Спільний захист традиційних християнських цінностей дозволяє розбудовувати двосторонню співпрацю й на майданчиках ООН, Ради Європи, ОБСЄ, структур Євросоюзу.

Торкаючись міжправославних зв'язків, патріарх підкреслив, що особливу роль відіграють контакти Російської та Грузинської церков, "їхнє прагнення сприяти налагодженню нормальних відносин між братніми народами Росії та Грузії".

"Переконаний, що практика відвідування грузинським духівництвом Росії й російським священнослужителями Грузії сприятиме нормалізації відносин між двома країнами", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування