Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин вважає, що дві угоди про зону не занадто

П'ятниця, 11 листопада 2011, 17:06

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин не бачить суперечності між угодами про зону вільної торгівлі з Євросоюзом та країнами СНД.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Рада".

"Суперечності між цими двома угодами немає, вони логічні і взаємодоповнюють одна одну", - наголосив Литвин.

При цьому він навів таку статистику: товарообіг України з країнами ЄС складає 25%, а товарообіг з країнами СНД, серед яких ключове місце посідає Росія, - 40%.

"І нам потрібно зробити все, щоб утримати прогнозовані, рівноправні, дружні і результативні стосунки з Російською Федерацією", - цитує Литвина його прес-служба.

Питання підписання, ратифікації і реалізації Угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД, за його словами, має насамперед економічний вимір.

Адже за розрахунками експертів, ВВП України внаслідок цього збільшиться на 2,5-3%, які додадуться до нинішніх 5%.

Таким чином, Україна додатково отримуватиме близько 10 мільярдів гривень бюджетних надходжень на рік.

Що ж стосується Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом, то це, вважає керівник українського парламенту, політичний вибір України.

"Зрозуміло, нам доведеться боротися за якість вітчизняних товарів, бо якщо Україна отримає доступ до європейських ринків, це ще не означатиме, що наші товари знайдуть там попит, особливо ті, які мають низьку якість і не відповідають стандартам ЄС", - зауважив він.

"Натомість товари, які виробляються в 27 країнах ЄС, матимуть преференції. І це є проблемою. Але це й іспит для українських виробників, стимул для того, щоб виробляти конкурентоспроможну продукцію", - додав спікер.

"Незважаючи на критику України за такі два вектори її зовнішньої політики, історично, об'єктивно зумовлено те, що ми повинні жити за цими двома векторами", - наголосив Литвин.

Він звернув увагу на те, що західні та частина центральних областей України більшою мірою тяжіють до Заходу, до Європи, в той час як Схід та Південь - до Росії.

На думку Литвина, ці настрої треба враховувати та проводити збалансовану політику.

"Це не забаганка влади. Це просто історична обставина, яку треба враховувати, щоб країна розвивалася, я підкреслюю, розвивалася, але за стабільних умов", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...