Україна та ЄС досягли трьох компромісів

Понеділок, 14 листопада 2011, 10:09

Серед компромісів, яких досягли ЄС і Україна - обмеження терміну дії Угоди про асоціацію і відмова від фіксації в документі перспективи членства.

Про це пише Комерсант-Україна з посиланням на джерела.

У документі формально буде зафіксований період дії Угоди про асоціацію, але передбачається можливість "автоматичного продовження терміну дії договору за згодою сторін", розповів український дипломат.

"Ми погодилися на право однієї сторони ініціювати глибокий перегляд договору", - додав його європейський колега.

Незважаючи на те, що учасники переговорів оголосили про відсутність домовленостей з приводу європейської перспективи, видання зазначає, що компроміс був досягнутий і тут.

Однак, за даними газети, Київ прийняв рішення не фіксувати це документально.

Водночас українська сторона готова зробити односторонню заяву про свою "європейську ідентичність" і про те, що "кінцевою метою угоди про асоціацію є повноцінне членство України в ЄС".

Ще одним компромісом стало те, що Україна взяла на себе зобов'язання імплементувати норми Римського статуту Міжнародного кримінального суду в українське законодавство.

ЄС вимагав, щоб Україна взяла зобов'язання підкорятися рішенням МКС, для чого необхідно, зокрема, внести доповнення до Конституції, передбачивши юрисдикцію МКС.

Київ протягом чотирьох років переговорів не давав на це згоди - Україна залишала козир для торгівлі з ЄС на завершальному етапі переговорів і поступилася лише на 21-му раунді.

"Враховуючи особливості процедури, Київ зробить окрему заяву, в якій пообіцяє внести до Конституції необхідні зміни", - розповів один зі співрозмовників газети.

Водночас Україна поки не впевнена в готовності Брюсселя парафувати договір цього року. Ця подія може бути відкладена через те, що ЄС констатує проблеми з демократією в Україні.

Проти парафування виступають не тільки низка країн-членів, в тому числі впливова Німеччина, а й значна частина депутатів Європарламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News