Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄЕСУ працювала за правилами, придуманими Лазаренком - політтехнолог

Вівторок, 15 листопада 2011, 12:13

Корпорація "Єдині енергетичні системи України" змушена була працювати за правилами, встановленим не Юлією Тимошенко.

Про це сказав в інтерв'ю "ЛІГАБізнеІнформ" перший політтехнолог Юлії Тимошенко Андрій Золотарьов, який 15 років тому працював на ЄЕСУ.

"Питаннями бізнесу я не займався. Але уявлення про те, як він вівся, мав", - зазначив він.

"Економіка страждала від дефіциту грошей. По суті, ЄЕСУ на той момент була способом перевести в готівку економічні можливості й політичний ресурс. Влада на той момент ще не повною мірою оформилася – ще не існувало такого поняття, як відкат. Влада крала, але значно менше", - сказав Золотарьов.

"Павло Іванович (Лазаренко) вирішив першим підійти до цього питання системно. І зрозуміло, що корпорація ЄЕСУ грала за тими правилами, які були прописані не Тимошенко", - заявив політтехнолог.

"Суть полягала в тому, що ЄЕСУ робила до 12 товарообмінних операцій, поки на певній стадії не випадали живі гроші. З неабиякою вигодою або, як тоді говорили, підйомом", - додав він.

За словами Золотарьова, "автором і розробником основних економічних схем" у ЄЕСУ був Олександр Гравець. "Пізніше, коли компанію стали відверто "кошмарити", він вирішив виїхати до Ізраїлю", - зазначив він.

"ЄЕСУ, по суті, була прокладкою між владою та економікою, трансформувала адміністративні можливості влади в конкретні фінансові вигоди. Це був державний бізнес, тісно переплетений із владою", - заявив Золотарьов.

"У відносинах ЄЕСУ з дніпропетровською владою неозброєним оком було видно, що люди ці не чужі одне одному. Дуже багато людей із кадрової обойми обласної влади прийшли на роботу в ЄЕСУ. Батько нинішнього губернатора Дніпропетровської області Вілкула, нинішній мер Кривого Рогу тоді очолював гірничорудний департамент ЄЕСУ", - зазначив він.

"Переплетення це було помітне навіть у дрібницях. Лазаренко вже прем’єрствував у Києві, але службові Опелі облдержадміністрації продовжували заправлятися в гаражі ЄЕСУ. Скінчилася дружба – зруйнувався бізнес. Точніше влада, навалившись усією своєю вагою, його задавила", - сказав політтехнолог.

Золотарьов підкреслив: "ЄЕСУ працювала за правилами, які не вона прописувала. Коли керівництво одного з металургійних підприємств Дніпропетровська вийшло на Газпром і домовилося про прямі поставки газу, його досить грубо відтисли".

На запитання, чи був тодішній президент Леонід Кучма "у долі" з прем'єр-міністром Павлом Лазаренком, політтехнолог відповів: "Це залишилося між ним і Лазаренком. Хто такий Павло Іванович, Кучма чудово знав".

За словами Золотарьова, після усунення Лазаренка війна між державою та ЄЕСУ була очевидною, "питання було лише в часі".

Він зазначив, що після того, як улітку 1997 року Тимошенко та Єльяшкевич заявили вимогу імпічменту Кучми, "ЄЕСУ почали рвати вже по-справжньому".

"Тоді ж дали тріщину й відносини Тимошенко з Лазаренком", - додав Золотарьов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: