Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Зараза" режиму Білорусі накриває Україну - суперник Лукашенка

Середа, 16 листопада 2011, 08:55

Режим Олександра Лукашенка – це вірус, який починає поширюватися на інші країни, зокрема Україну, заявив екс-кандидат у президенти Білорусі Алесь Міхалевич.

Про це він заявив у своєму виступі в Конгресі США перед американською Гельсінською комісією, передає Радіо "Свобода".

"Я би порівняв Лукашенка з Каддафі", - заявив Міхалевич, який був ув’язнений у Білорусі одразу після останніх президентських виборів.

"Я закликаю США, Європейський Союз та міжнародне співтовариство не довіряти лібералізаційним іграм режиму. Співпрацюйте лише з незалежним громадянським суспільством у Білорусі, неурядовими організаціями, незалежними ЗМІ та демократичними активістами", - попросив Міхалевич.

Він розповів американцям, що таке тюрма КДБ в Білорусі, як кожного дня тюремники в чорних масках роздягали його та інших ув'язнених і щось шукали в їхньому одязі, як розтягували їм ноги шнурами, доки не порвали сухожилля. За його словами, вночі в камерах не вимикали світло, а закривати очі рукою чи хустиною було заборонено.

Про Білорусь нині не можна мовчати, наголосив Міхалевич.

"Білорусь – це така зараза нашого регіону, яка розповсюджується на Україну, Росію, але також навіть на Литву, на інші демократичні країни, які вже входять в Європейський Союз", - заявив він.

"Прикладом цього є те, що ми зараз маємо в Україні. Це централізація в Україні, те, що ми маємо політичних в'язнів в українських тюрмах. Це все було напрацьоване в Білорусі", - зазначив білоруський опозиціонер.

"Російський приклад – це адміністративна реформа, коли Путін запровадив президентську вертикаль. Це уперше було зроблено в Білорусі, це вдалося і це було ефективно запроваджено в Росії, коли ліквідували самоврядування, ліквідували вибори губернаторів на місцевому рівні. Щось подібне відбувається в Україні", - заявив Міхалевич.

Одразу після президентських виборів білоруська влада запроторила Міхалевича до тюрми, разом із іншими кандидатами на президента. Після двох місяців тортур і допитів Міхалевича звільнили. Нині він має політичний притулок в Чехії.

Це перша закордонна подорож Міхалевича після отримання політпритулку в Чехії. Після зустрічей із американськими урядовцями він відправиться до Канади, де отримає цьогорічну премію організації "Права і Демократія".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування