Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Портнов: "Тепер бізнесмена не можна ні затримати, ні заарештувати…"

Понеділок, 21 листопада 2011, 08:53

Закон про декриміналізацію економічних злочинів дозволить підвищити інвестиційну привабливість України й дасть можливість спокійно вести бізнес.

Таку думку висловив радник президента - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Основна думка, закладена в цьому законі, – зміна процедур розслідування злочинів і притягнення до відповідальності за їх скоєння. У ньому 10% – це декриміналізація, ще 20% – гуманізація, а інші 70% – зміна процедур", - сказав він.

"Зміни спрямовані на те, щоб унеможливити затримання людини, яка займається бізнесом, її арешт і позбавлення волі – про який би етап слідства не йшлося", - заявив Портнов.

"Процедури пропрацьовано таким чином, щоб тиск правоохоронних органів на бізнес став неможливим, щоб не можна було когось тримати в камері й у цей час вимагати акції, гроші чи активи. Це стосується й малого, і великого бізнесу", - підкреслив він.

За словами Портнова, у документі закладені деякі норми, які виходять із рекомендацій європейських інститутів.

"Наприклад, запобіжний захід у вигляді арешту не тільки з економічних, але й з інших статей, якщо по них передбачене покарання менше п'яти років позбавлення волі, застосовуватися не буде. Виняток – якщо злочин скоєний людиною повторно", - заявив радник президента. 

За словами Портнова, "у жодній європейській країні немає такої ліберальної відповідальності за економічні злочини – якщо глава держави підпише закон, це буде прецедент".

"У багатьох країнах за несплату податків існує кримінальна відповідальність із позбавленням волі. У нашім випадку це теж кримінальна відповідальність, але без позбавлення волі", - зазначив він.

"Прибравши цілу низку статей із чинного Кримінального кодексу, які були підслідчі податковим органам, ми зробили так, що тепер бізнесмена не можна не затримати, не заарештувати, не позбавити волі, не провести у відношенні його оперативно-технічні заходи", - підкреслив Портнов.

Він зазначив також, що "з’явився запобіжний захід у вигляді застави".

"Ми прибрали будь-яку альтернативу, двояке тлумачення закону. Тепер якщо особа підозрюється у скоєнні економічного злочину, запобіжний захід у вигляді арешту до неї взагалі не може бути застосований", - запевнив Портнов. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування