Правозахисники б'ють на сполох: в Україні понад півсотні політичних справ

Вівторок, 22 листопада 2011, 10:48

У 2010-2011 роках в Україні з політичних мотивів були порушені кримінальні справи проти 50 активістів і 11 організацій.

Про це йдеться в проміжному доповіді "Про політичні переслідування в сучасній Україні в 2010-2011 роках" громадського комітету захисту від політичних переслідувань, пише "Коммерсантъ-Украина".

Політичним в'язнем правозахисники запропонували вважати будь-якого ув'язненого, у справі якого "достовірну і певну роль" грають "політичні мотиви влади".

"У деяких кримінальних справах опозиції інкримінуються дії, які зараз безкарно вчиняють представники чинної влади", - зазначили правозахисники.

У доповіді обсягом 80 сторінок вони докладно описали всі стадії розслідування кримінальних справ проти колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, членів її уряду, активістів "податкового Майдану", інших громадських організацій.

Варто зазначити, що в документі не згадуються колишні представники нинішньої влади, які заявляють про політичне переслідування - екс-глава Держфінпослуг Василь Волга, обвинувачений в отримання хабара в особливо великих розмірах, і депутат кримського парламенту Анатолій Гриценко, обвинувачений у перевищенні влади в період керівництва Ленінської районної державною адміністрацією в Криму.

"Ми відстежуємо ці кримінальні справи і висловимо свою думку в кінці року в повній версії звіту", - сказав виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

"За попередніми даними, за рік з політичних мотивів були порушені кримінальні справи щодо 50 громадських активістів і 11 громадських організацій", - заявила представник Центру громадських свобод Олександра Матвійчук.

Ці кримінальні справи, за її словами, "ініційовані представниками влади, щоб погасити протестний потенціал молодих людей".

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що політичні переслідування майже не застосовувалися в період з 2005 по 2009 рік.

"Тоді не було переслідувань за управлінські рішення та адміністративної відповідальності за організацію мирних зібрань громадян", - заявив він.

Втім, в останні півроку, за словами пана Захарова, спостерігається зворотна тенденція: політичні переслідування пішли на спад.

"Нових кримінальних справ майже немає, але достатньо і старих, з якими влада не знає, що робити", - сказав правозахисник.

Представники парламентської більшості до заяв правозахисників ставляться критично.

"Я не пригадую, щоб мені доводилося читати в їхніх звітах про те, як в 2005 році, після президентських виборів, тисячі лікарів і держслужбовців були звільнені через те, що комусь не подобалися їхні політичні погляди. Якби правозахисники менш тенденційно відстежували порушення прав людини, прогнози в цій сфері були б більш втішними", - заявив глава парламентського комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський (фракція Народної партії).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування