Кабмін обіцяє чорнобильцям підвищити пенсії наступного року

Середа, 23 листопада 2011, 11:35

Кабінет міністрів ухвалив рішення підвищити виплати чорнобильцям із 2012 року.

Про це заявив віце-прем'єр - міністр праці й соціальної політики Сергій Тігіпко в середу на брифінгу, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"Сьогодні була ухвалена постанова Кабінетом міністрів про підвищення пенсійних виплат для громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи", - сказав він.

За словами Тігіпка, йдеться про осучаснення індивідуального заробітку на базі 2006 року інвалідам-ліквідаторам, що спричинить відповідний перерахунок пенсій.

Крім цього, з 1 січня 2012 року буде збільшений розмір додаткової пенсії інвалідам-ліквідаторам за шкоду, завдану здоров'ю. Зараз такі виплати становлять 15, 20 і 30% від прожиткового мінімуму, підвищити їх пропонується до рівня, установленого для інвалідів війни - 30, 40 і 50%.

"Це дозволить, за нашими підрахунками, в 2012 році збільшити середню пенсію для інвалідів-ліквідаторів з 1815 грн. до 4129 грн.", - сказав Тігіпко.

Раніше в середу, відкриваючи засідання уряду, прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв у 2012 році підвищити чорнобильцям не лише пенсії, але й щомісячні додаткові виплати.

"Планується, що в 2012 році у три етапи буде проводитися збільшення її (пенсії) розміру", - сказав Азаров

"Буде підвищений не тільки мінімальний розмір пенсії, але й розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю осіб, які належать до учасників ліквідації аварії на ЧАЕС", - додав прем'єр.

Як відомо, зараз чорнобильці протестують, домагаючись виплати в повному обсязі пенсій за судовими рішеннями. Акції проходили, зокрема, в Києві, Харкові, Донецьку та Львові.

Раніше Азаров заявив, що уряд розглядає можливість збільшення з 2012 року пенсії ліквідаторам Чорнобильської аварії - інвалідам I групи до 4 тис. грн., іншим групам - 3 тис. грн.

Прем'єр пояснював, що для Кабміну всі чорнобильці рівні, і буде несправедливо, якщо деякі з них за рішенням судів будуть отримувати пенсію від 8 до 30 тис. грн., а інші - на рівні 2 тис. грн. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування