У МЗС уже кажуть, що й не збиралися парафувати угоду з ЄС у грудні

Четвер, 24 листопада 2011, 08:41

У Києва не було "принципових намірів" парафувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті Україна - ЄС, який призначен на 19 грудня.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю українським журналістам у Брюсселі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Як голова переговорної делегації я можу сказати, що в нас не було принципових намірів парафувати саме на саміті Угоду про асоціацію", - сказав він.

"Ідея полягала в тому, щоб завершити переговори й проголосити про це на політичному рівні. Але ніхто й ніколи формально не прагнув технічної процедури парафування саме під час саміту", - заявив Клімкін.

Він підкреслив, що процес парафування є "суто технічним процесом і передбачає візування кожної сторінки тексту, яких нараховується плюс-мінус 1,5 тисячі".

"Парафування проходить не на політичному рівні, а на рівні голів делегацій. Парафування означає просто фіксацію тексту – момент угоди, що переговори формально завершені. Тобто парафування може відбутися до саміту, біля саміту, після саміту", - пояснив дипломат.

Заступник міністра підкреслив, що політичним моментом є підготовка до підписання й власне підписання.

"Парафування чи не парафування – тут немає політичного підтексту, на відміну від політичної заяви про завершення переговорів. Це – політичний акт, підписання – політичний", - роз’яснив Клімкін.

За його словами, "парафування буде можливим тоді, коли закінчиться технічна підготовка тексту".

"Тексти готуються. Мені складно сказати, коли саме завершиться парафування", - сказав він.

Клімкін нагадав, що після парафування Європі знадобиться не менше 5-6 місяців для підготовки документа для підписання, оскільки він має бути перекладений на всі 23 офіційні мови Євросоюзу, відзначає УНІАН.

На запитання про європейську перспективу дипломат сказав: "Я вважаю, що Угода в тому вигляді, в якому вона є зараз, уже є європейською перспективою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування