Європа планує говорити з Януковичем про Тимошенко й у грудні

Четвер, 24 листопада 2011, 13:15

Глава Представництва ЄC в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра допускає, що Угода про асоціацію може бути не парафована до кінця поточного року.

Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфаксу".

Так, відповідаючи на запитання чи існують ризики, що угода не буде парафована до кінця року, дипломат сказав: "Звичайно. Як правило, Угода парафується, коли зняті всі питання".

Він нагадав, що переговори по створенню зони вільної торгівлі між Україною і ЄС уже завершені, а от у політичній частині Угоди сторони не досягли компромісу щодо одного формулювання в преамбулі документа й домовилися, що це питання має вирішуватись на найвищому рівні.

Тейшейра пояснив, що мова йде про бажання України закріпити перспективу членства в ЄС в Угоді про асоціацію, чого раніше ЄС не практикував під час підписання такого роду договорів.

Що стосується саміту, запланованого на 19 грудня поточного року в Києві, то за словами дипломата, на ньому будуть порушуватись питання, які в першу чергу турбують ЄС, у тому числі дотичних судових процесів над представниками опозиції.

"Ми всі знаємо, що за останні півроку й навіть більше відносини між Україною і ЄС захмарилися політично мотивованими кримінальними справами проти екс-прем'єра, екс-глави МВС і інших представників колишнього уряду", - сказав він.

"Дотримання базових вимог європейської конвенції прав людини й верховенство права - це ті речі, які ми очікуємо від України, і це те питання, які будуть впливати на результати майбутнього саміту. Я думаю, що на саміті саме ці питання будуть підніматися як такі, які викликають основну стурбованість із боку ЄС", - сказав Тейшейра.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...