Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС були "високі очікування" через декларації Януковича, але…

П'ятниця, 25 листопада 2011, 08:25

Парафування Угоди про асоціацію на саміті Україна – ЄС 19 грудня не відбудеться, констатують дипломати.

Про це говорили українські і європейські депутати, а також посли країн ЄС і представники МЗС України на засідання комітету парламентської співпраці України та Євросоюзу в четвер, пише "Комерсант-Україна".

Так, директор департаменту ЄС МЗС України Всеволод Ченцов припустив, що 19 грудня не відбудеться парафування угоди про асоціацію (УА).

"Ми можемо знайти інші можливості й формати фіксації остаточного тексту, але це не буде парафуванням у міжнародно-правовому сенсі. Ми зараз розглядаємо всі опції", - сказав він.

Голова представництва ЄС в УкраїніЖозе Мануель Пінту Тейшейра заявив: "Очікування від цього саміту щодо угоди про асоціацію були високими, до того ж президент Янукович декларував відповідну мету".

"Але на даний момент повний текст не готовий і, схоже, уже неможливо зробити так, щоб парафування співпало зі самітом", - сказав він. 

Посол однієї з європейських держав пояснив виданню: "Навіть якщо ми завтра завершимо переговори щодо УА, парафування не зможе відбутися цього року – це технічно неможливо".

"Внутрішні процедури ЄС вимагають, щоб від моменту завершення переговорів до підписання пройшло як мінімум 4-6 тижнів", - додав представник зовнішньополітичної служби ЄС. 

В українському МЗС анонімно підтверджують, що парафування УА в ході грудневого саміту не відбудеться, бо українська сторона також не встигне пройти технічні процедури узгодження документа.

"Документ на 1800 сторінок повинен пройти відомчу експертизу, і ми не можемо запустити її доти, доки не завершаться переговори", - сказав співрозмовник газети. 

Ще однією перешкодою для парафування є те, що розділ УА, який регламентує створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), досі не відпрацьований експертами, хоча офіційні переговори по його тексту завершилися ще 19 жовтня.

Співрозмовники видання підкреслюють, що це не означає проблем із ЗВТ: сторони не мають наміру корегувати досягнуті домовленості і займаються лише їх оформленням, яке потребує більше часу й зусиль, ніж очікувалося.

Ченцов підкреслив, що для МЗС найважливіше значення має не процедура парафування УА, а факт офіційного завершення переговорів з ЄС.

За його словами, декларації про завершення переговорів буде достатньо, щоб "уникнути спокуси з боку окремих країн-членів ЄС або навіть із української сторони знову відкрити ті чи інші переговорні глави в майбутньому, оскільки це відкриє скриню Пандори".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування