Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Вищій раді юстиції вважають, що Верховний суд втручається в її діяльність

Середа, 9 листопада 2011, 17:19

Позиція Верховного Суду України стосовно результатів розгляду кримінальних справ про злочини, за вчинення яких застосовувалось довічне ув`язнення, не є об’єктивною.

Про це заявили в прес-службі Вищої ради юстиції, коментуючи спростування Верховним Судом інформації поширеної заступником генпрокурора Михайла Гаврилюка.

У Вищій раді юстиції зазначили, що "вказана інформація не є повною та об’єктивною".

"Правову позицію з цього питання було сформовано Конституційним Судом України у рішенні № 1-рп/2011 від 26 січня 2011 року (справа про заміну смертної кари довічним позбавленням волі)", - нагадали в раді.

"Цим рішенням, фактично, підтверджено помилковість позиції Верховного Суду при перегляді вироків у вказаний період у порядку виключного провадження", - уточнили в прес-службі.

"Слід зазначити, що відповідні вироки були переглянуті Верховним Судом як касаційною інстанцією та залишені без змін в частині встановлення покарання у виді довічного позбавлення волі ще у 2000 році, тобто вже після рішення Конституційного Суду від 29 грудня 1999 року та набрання чинності законом №1483-ІІІ від 22 березня 2000 року "Про внесення змін до Кримінального, Кримінально-процесуального та Виправно-трудового кодексів України", - заявили у відомстві.

"Верховний Суд, переглянувши вказані вироки у порядку виключного провадження у 2009-2010 роках, замінив покарання з довічного позбавлення волі на 15 років позбавлення волі особам, які здійснили особливо тяжкі злочини, за які передбачалася смертна кара, наприклад, за вчинення умисних убивств за обтяжуючих обставин тощо", - заявили в прес-службі.

"Таким чином, Верховному Суду знадобилося аж 10 років, щоб прийти до помилкового висновку щодо дії кримінального закону в часі і черговості застосування змінених норм права з огляду на рішення Конституційного Суду", - йдеться в заяві ради.

В прес-службі вважають, що дискусії з цього приводу до прийняття рішення Вищою радою юстиції за результатами розпочатої перевірки є передчасними, а згадана заява Верховного Суду може розцінюватися як втручання у діяльність Вищої ради юстиції з метою впливу на її рішення.

Як відомо, заступник генпрокурора Михайло Гаврилюк повідомив, що проти суддів Судової палати з кримінальних справ Верховного суду України відкрито провадження за начебто порушення суддівської присяги у справах про заміну 15-тьом злочинцям довічного ув’язнення на 15 років позбавлення волі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування