Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин визнав, що Азаров заклав у бюджет надмірний оптимізм

Вівторок, 13 грудня 2011, 13:38

Державний бюджет на 2012 рік повинен бути прийнятий до кінця поточного року, наголошує спікер Володимир Литвин.

Про це він заявив під час зустрічі з послом Чехії Іваном Почухом у вівторок, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Литвин зазначив, що у бюджеті на 2012 рік потрібно переглянути деякі показники, оскільки уряд підготував "надто оптимістичний варіант, запланувавши ріст ВВП у 5%".

За його словами, міжнародні фінансові структури рекомендують скорегувати ці показники – і Кабінет міністрів погодився з цим.

"Краще у разі додаткових надходжень спрямувати їх на інші потреби, ніж мати нереалістичний бюджет", - сказав голова Верховної Ради.

Серед найбільш гострих бюджетних питань Литвин назвав фінансування пільг та ціну на енергоносії. Зокрема, прийнято рішення про додаткові виплати деяким категоріям населення у наступному році, зазначив він.

"Для нас це надто болюча тема, надто велика стаття видатків. Чим далі від цих подій, тим складніше про це говорити. Уряд розуміє їхні проблеми, особливо проблеми інвалідів, тому прийняли рішення про підвищення пенсій, соціальних виплат цим категоріям", - сказав спікер.

Він додав, що для цього потрібно додатково 2 млрд. грн. "Треба або знайти якісь нові джерела надходжень, або скоротити якісь статті", - констатував Литвин.

Торкаючись питання ціни на енергоносії, яка ще не узгоджена і від якої залежить розрахунок бюджетних показників, спікер висловив думку, що "потрібно приймати бюджет, виходячи із сьогоднішніх реалій".

"Потрібно його приймати, а у разі, якщо реалії будуть більш оптимістичними, то вивільнені кошти будуть спрямовані у тому числі на регіональний рівень, де приймаються місцеві бюджети", - вважає Литвин.

Він також наголосив, що у разі неприйняття бюджету щомісячні видатки держбюджету не можуть перевищувати 1/12 обсягу видатків, визначених законом про бюджет на попередній бюджетний період.

"Ми не можемо собі цього дозволити. У цьому питанні є розуміння і уряду, і відповідна позиція президента", - сказав голова Верховної Ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування