Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гавриш: "Оточення міцно тримає ноги й руки президента"

Субота, 17 грудня 2011, 12:52

Президенту Віктору Януковичу важко вдаватися до радикальних кроків, скерованих на зміну ситуації, бо його оточення стримує подібні ініціативи.

Про це заявив в інтерв’ю Радіо "Свобода" колишній перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Степан Гавриш, відправлений у відставку місяць тому.

Він зазначив, що в умовах активізації різних соціальних груп у боротьбі за свої права та пільги, "президенту надзвичайно важко".

"Йому треба зробити неймовірне, йому треба зробити поворот на 90 градусів і знайти в собі сили йти в іншому напрямку. Це дуже важко зробити, тому що оточення міцно тримає ноги й руки президента і пропонує йому дуже часто речі прийнятні для нього", - сказав Гавриш.

Крім того, коментуючи те, що РНБО "пішов у тінь" при Януковичі, він зазначив: "Мені здається, що було ухвалено генеральне рішення – поміняти концепцію управління державою".

"У нас ключовим суб’єктом української дійсності є влада і ця влада зосереджена в одному центрі – це президент. При чому, з моєї точки зору, вона там зосереджена достатньо непередбачуваним способом: рішенням Конституційного суду, яке не має історичної практики, центр влади був переданий саме президенту, точніше Адміністрації президента", - сказав Гавриш.

Він зазначив, що АП створила низку дорадчих майданчиків, які мали наблизити діалог президента з народом, а "в дійсності, це виявилося певною мірою формальністю, щоб не сказати більше".
 
"І найголовніше в цьому випадку, що ключові стратегічні інструменти РНБО, які формувалися за часів Разумкова, які формувалися Володимиром Горбуліним, Євгеном Марчуком та іншими, повністю були ліквідовані", - наголосив Гавриш.

За його словами, було ліквідовано два стратегічних інститути, які займалися дуже вузькими специфічними дослідженнями, "ліквідований апарат РНБО, по суті".

"Звідти пішли кваліфіковані експерти, які не просто володіли знаннями, а які мали систему специфічних зв’язків..., які здобували цікаву інформацію", - додав Гавриш.
 
Він припускає, що при Раїсі Богатирьовій "відбулася капітуляція дуже важливого державного конституційного інституту".
 
"За 3,5 роки моєї роботи ми ухвалили рішень стільки, скільки їх ухвалено за всю історію РНБО", - сказав Гавриш і підтвердив, що це було за Віктора Ющенка.
 
"Часто критикують, що ми були антонімом уряду, виступали його суперником. Це був дуже важливий фактор стримування, в умовах, коли всі гілки влади мали досить високий рівень незалежності, чого сьогодні немає", - додав колишній член РНБО.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: