ПАРЄ жорстко розкритикує Київ, а звільнити Тимошенко не вимагатиме

Понеділок, 19 грудня 2011, 08:58

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи узгодив проект резолюції щодо України, який критикує ситуацію.

Як пише "Комерсант-Україна", на засіданні комітету в четвер розглядалася проміжна доповідь про ситуацію в Україні й текст резолюції, яка має бути прийнята на сесії Асамблеї наприкінці січня.

Співдоповідач по Україні Майліс Репс (Естонія) зазначила, що січнева резолюція буде присвячена "побоюванням ПАРЄ з приводу переслідування опозиційних лідерів, у тому числі найбільш відомої справи колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко".

Тим часом у документі Тимошенко згадується лише один раз – разом із екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і колишнім в. о. міністра оборони Валерієм Іващенком.

У документі висловлюється стурбованість порушенням у відношенні їхніх справ за статтями 364 ("зловживання повноваженнями") і 365 Кримінального кодексу ("перевищення влади"), а також говориться про неприйнятність існування цих статей і необхідності їх скасування. 

Тональність резолюції вкрай критична – раніше ПАРЄ не затверджувала документів із такою кількістю жорстких докорів і зауважень на адресу Києва, зазначає газета.

Відзначаючи, що багато проблем у судовій системі України залишилися ще з часів СРСР, автори нагадують, що при чинній владі ситуація лише погіршилася – зокрема, у ПАРЄ є претензії до принципу формування Вищої ради юстиції.

"Цей орган діє всупереч принципу поділу влади й підриває незалежність її судової гілки", - говориться в документі.

Моніторинговий комітет вважає також неприпустимою практику звільнення суддів, невдоволення рішеннями яких висловила прокуратура.

Окрема увага у проекті приділяється "надмірному застосуванню попереднього затримання, найчастіше без обґрунтування або вагомих причин для цього". 

Автори тексту також занепокоїлися станом здоров'я арештованих на час суду політиків і вимагають звільнити двох із них – Луценко й Іващенко. Тимошенко в цьому контексті не згадується.

"Станом її здоров'я ми також дуже стурбовані, але у випадку зі згаданими політиками, як нам відомо, йдеться про загрозу їхньому життю. Крім того, вони обидва звернулися до Європейського суду з прав людини", - пояснила Репс.

Член моніторингового комітету ПАРЄ від України Ольга Герасим’юк пояснила, що "доказів поганого стану здоров'я Тимошенко в нас не було", але "обговорення цього питання триває, і надалі в резолюцію ще будуть вноситися правки".

У проекті рішення ПАРЄ також не вимагають окремо звільнити Тимошенко.

"Ми вимагаємо, щоб кримінальне переслідування за політичні рішення було негайно скасоване – це стосується статей 364, 365 КК і, якщо буде потрібно, ще декількох. Щойно це станеться, обвинувачення у відношенні лідерів опозиції будуть зняті, і вони опиняться на волі", - сказала Репс. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування