"Північний потік" ускладнить "Нафтогазу" розрахунки з "Газпромом"

Понеділок, 19 грудня 2011, 09:42

Російський "Газпром" у грудні 2010 року надав "Нафтогазу" авансовий платіж за транзит газу в розмірі 14,16 млрд грн ($1,8 млрд).

Про це говориться в аудійованій консолідованій звітності НАК, пише "Комерсант-Україна".

Ці гроші були необхідні компанії, щоб покрити касовий розрив, який утворився після повернення 12,1 млрд кубометрів газу RosUkrEnergo.

НАК має погасити цю позику протягом 5 років за рахунок підвищення обсягів транзиту газу через територію України в порівнянні з 2010 роком (95 млрд кубометрів). Якщо ж збільшення транзиту в необхідному обсязі не станеться, кредит автоматично пролонгується.

Процентна ставка за позикою – 4%. Першу виплату НАК має здійснити на початку наступного року за підсумками транзиту в 2011 році. 

Уже зараз у Міністерстві енергетики й вугільної промисловості упевнені, що повернути кошти вчасно не вдасться.

"При нинішній ставці транзиту на виплати може піти не 5, а 8-9 років", - говорить високопоставлене джерело газети в департаменті нафтової, газової й нафтопереробної промисловості Міненерго.

У прес-службі відомства уточнили, що цього року транзит газу територією України збільшиться на 8 млрд кубометрів, до 103 млрд кубометрів.

У звіті НАК сказано, що вартість транзиту складе $2,86 за тисячу кубометрів на 100 км. З урахуванням же транспортного плеча "Газпром" зараз платить за транзит газу до кордону з Євросоюзом по $31,4 за тисячу кубометрів.

Таким чином, доходи "Нафтогазу" за транзит становлять близько $250 млн на рік. У наступному році його обсяг залишиться на тому ж рівні, упевнені в міністерстві.

"Після введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream частина газу піде в обхід України. Це нівелює зростання транзиту, на який ми розраховували у зв'язку зі збільшенням споживання газу в країнах Євросоюзу", - говорить співрозмовник видання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування