Партії Тимошенко, Яценюка і Тягнибока склали план

Четвер, 22 грудня 2011, 09:58

Партії "Батьківщина", "Фронт змін" і ВО "Свобода" збираються сконцентруватися на виборах на боротьбі у 150 з 225 мажоритарних округів і координувати роботу у виборчкомах.

Це передбачає пакет внутрішніх документів Комітету опору диктатурі (КОД), присвячених майбутній виборчої кампанії, пише "Комерсант-Україна".

Ці документи були схвалені на початку грудня в результаті діяльності робочої групи з узгодження кандидатів у народні депутати від опозиції в мажоритарних округах.

Програмні принципи об'єднання опозиції сформульовані загальними фразами й витримані у рамках націонал-демократичної риторики. Серед 10 принципів – і визнання необхідності оновлення Конституції "всенародно обраним Установчими зборами" з подальшим затвердженням на референдумі. 

Члени групи, провівши аналіз, дійшли висновку, що в підсумку виборчої кампанії-2012 опозиціонери отримають 250 мандатів у Верховній Раді VII скликання: 150 за рахунок депутатів, обраних за партійними списками, ще 100 – у мажоритарних округах.

Незважаючи на це, члени групи планують спільними зусиллями визначити кандидатів від опозиційних партій у всіх 225 округах.

"Для погодженого розподілу визначаються приблизно 150 округів. Інші 75 округів закриваються членами КОД відповідно до певних пропорцій у добровільно-примусовому порядку", - говориться в пропозиціях. 

При розподілі квот на кількість узгоджених кандидатів-мажоритарників для кожної партії-учасниці КОД члени робочої групи пропонують керуватися поточними рейтингами політичних сил.

"Наприклад, "Батьківщина" – 20%, "Фронт змін" – 10%, ВО "Свобода" – 4%. "Наша Україна", "За Україну!", НРУ, ПРП, УСДП, Європейська партія, "Народна самооборона", Партія захисників батьківщини – від 0,4 до 1%", - говориться в документі.

Найменш рейтинговим партіям учасники групи пропонують виділити 40 мажоритарних округів, а решту 110 розподілити між "трьома провідними учасниками КОД". 

Таким чином, партія "Батьківщина" зможе претендувати на кандидатів у 63 округах, "Фронт змін" – у 32, ВО "Свобода" – у 15 округах. 

Втім, "квоти орієнтовні й вимагають політичного узгодження".

"Остаточні відповіді можна отримати тільки під час роботи в розрізі кожної конкретної області й кожного конкретного прізвища потенційних кандидатів", - говориться в пропозиціях робочої групи.

Як повідомило газеті джерело у "Фронті змін", учасники КОД відмовилися від запропонованого Арсенієм Яценюком рейтингового принципу відбору кандидатів у депутати в мажоритарних округах. Лідери партій в вирішили просто скласти списки своїх сильних кандидатів і без опитування домовитися, хто з них у якому окрузі буде балотуватися.

У документах також розписані принципи добору представників у виборчкомах, спостерігачів і довірених осіб і механізми їхньої взаємодії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News