У справі Луценка бачать радянські методи тиску і маленький шанс

Понеділок, 26 грудня 2011, 10:27

Директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський вважає судову тяганину у справі Луценка "більш витриманою в плані міжнародних стандартів, ніж суд над Юлією Тимошенко".

Про це він сказав "Deutsche Welle", коментуючи рік із моменту ув’язнення Луценка в СІЗО.

Правозахисник не виключив, що "тут є більше шансів на справедливий процес". 

Підставою для оптимізму Яворський назвав те, що майже всі 50 уже допитаних свідків від обвинувачення дали свідчення на користь Луценка (усього з боку обвинувачення 148 свідків).

Водночас, експерт вважає, що обвинувачення проти Луценка "є суто політичним, оскільки не містить у собі кримінальної складової".

Він також зазначив: "Згідно з рішенням суду, підставами для арешту стали публікації в пресі, інтерв’ю Луценка та його "небажання знайомитися з матеріалами кримінальної справи". Усе це не є поважними причинами для взяття будь-якої особи під варту".

А депутат від "Народної самооборони" Олесь Доній заявив: "І справа Луценка, і справа Тимошенко мають на меті усунення політичних опонентів влади та залякування суспільства, щоб люди боялися бути опонентами влади, і перед ними була наочна перспектива репресій за опозиційну діяльність".

Він поскаржився на блокування владою будь-яких контактів з екс-міністром внутрішніх справ. Доній каже, що протягом кількох останніх місяців суддя забороняє побачення з Луценком його соратникам, а в залі суду охорона не підпускає їх до ґрат.

Яворський нагадав, що за європейськими нормами відмова в побаченні з підсудним означає тиск на нього та порушення права на справедливий суд.

Правозахисник вважає, що суд перевертає правовий підхід з ніг на голову, коли відмовляє в побаченні через те, що не бачить для цього підстав.

"У цій ситуації я взагалі не бачу жодних підстав для обмеження побачень. Це радянський метод тиску на затриманого", - констатує Яворський.

Доній вважає, що в Україні не варто чекати справедливого суду для опозиціонерів, і звільнення Луценка можливе лише за рішенням Європейського суду з прав людини або за умов "зміни політичної влади в країні".

А брат екс-голови МВС Сергій Луценко сказав, що захисники та родичі екс-міністра планують усупереч "політичному характеру його справи, використати всі юридичні можливості захисту".

Він нагадав, що до Європейського суду вже подана скарга на незаконність затримання Луценка.

За його словами, Юрій Луценко просив більше не оприлюднювати подробиці стану його здоров'я, але сказав, що в СІЗО "крім діагностики, жодного лікування йому не надається".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування