Експерти визнали суд над Тимошенко значущою подією року

Середа, 28 грудня 2011, 12:38

Найбільш значущою подією 2011 року експерти назвали судовий процес над Юлією Тимошенко.

Такими є результати опитування експертів, проведеного фондом "Демократичні ініціативи".

При цьому, більшість експертів дала процесу негативну оцінку.

Так само в негативному ключі експерти часто згадували ухвалення нового закону про вибори народних депутатів, здійснення непопулярних заходів за рахунок простих людей, кримінальні переслідування представників опозиції та громадських активістів, а також не парафування угоди про асоціацію з ЄС.

Переважно позитивних оцінок від експертів отримали наростання протестних рухів населення, завершення переговорів щодо угоди про асоціацію з ЄС і підготовка України до проведення Євро-2012.

Загалом серед десяти найважливіших подій року лише 3 було оцінено позитивно, а 7 – негативно.

Найважливішими тенденціями, які визначали розвиток України в 2011 році, експерти назвали згортання демократії та встановлення авторитарного режиму, подальшу концентрацію влади в руках президента Віктора Януковича та нездатність влади проводити необхідні реформи.

До визначальних тенденцій 2011 року експерти також віднесли активізацію протестних рухів населення, кримінальне переслідування опозиційних політиків і перерозподіл власності на користь наближених до влади осіб.

Відносна більшість експертів не змогли назвати жодного вагомого успіху України в 2011 році.

Декілька експертів висловили думку, що такими успіхами стали завершення перегорів із ЄС щодо угоди про асоціацію та підготовку до Євро-2012.

Головною поразкою України в 2011 році, на думку відносної більшості експертів, стало не підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Дехто з експертів зарахував до поразок судовий процес над Юлією Тимошенко, встановлення авторитарного режиму та втрату іміджу демократичної держави в очах міжнародної спільноти.

В цілому було опитано 61 експерта, серед яких Євген Захаров, Олекснадр Палій, Валентина Теличенко, Юрій Гарань, Ігор Коліушко, Вікторія Сюмар, Володимир Фесенко та інші.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування