Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк хвалиться, що знову накоплює резерви

Четвер, 29 грудня 2011, 19:44

 Позитивне сальдо iнтервенцiй Нацбанку в груднi становило близько $200 млн, що дало змогу вiдновити нарощування валютних резервiв.

Про це повiдомив керiвник групи радникiв голови НБУ Валерiй Литвицький агентству "Iнтерфакс-Україна" в четвер.

"Ми закiнчуємо цей рiк на мажорнiй нотi: якщо протягом трьох попереднiх мiсяцiв сальдо iнтервенцiй Нацбанку на валютному ринку було вiд'ємним - ми бiльше продавали, нiж купували пiд впливом анонса другої хвилi кризи, то в груднi ситуацiя змiнилася", - сказав вiн пiсля останньої цього року торгової сесiї на мiжбанку.

Литвицький нагадав, що у вереснi вiд'ємне сальдо iнтервенцiй становило $1,98 млрд, у жовтнi воно скоротилося до $1,48 млрд, а в листопадi зменшилося ще вдвiчi - до $0,7 млрд.

За його словами, в четвер Нацбанк брав участь в iнтервенцiях як покупець i придбав рiзнi валюти на суму, еквiвалентну близько $250 млн.

"Це добрий результат, нашi резерви нинi становлять близько $32 млрд i перебувають на рiвнi безпечної достатностi", - наголосив радник голови НБУ.

Вiн зазначив, що за якiсними характеристиками така резервна позицiя є сильнiшою, нiж минулого року, коли в абсолютному значеннi резерви були трохи вищi ($34,58 млрд), але з них значна сума була позиковою.

"Цього року цi $32 млрд ми маємо без траншiв мiжнародних фiнансових органiзацiй", - сказав Литвицький.

Вiн нагадав, що впродовж року резерви Нацбанку виходили i на максимуми $38 млрд i бiльше, однак пiзнiше пiшов на iнтервенцiї для згладжування коливань, пов'язаних iз нагнiтанням дискусiї у свiтi про другу хвилю кризи, оскiльки визнав цей чинник ситуативним.

"Це був рiк скорочення та стабiлiзацiї боргу", - наголосив радник голови НБУ. За його словами, якщо за десять мiсяцiв 2010 року корпоративний зовнiшнiй борг у платiжному балансi зрiс на $4 млрд, то за цей же перiод 2011 року вiн скоротився на $1 млн.

Уряд цього року також позичив лише на $1 млрд бiльше, нiж виплатив за колишнiми боргами, додав Литвицький.

За його оцiнками, змiна ситуацiї на валютному ринку свiдчить i про полiпшення ситуацiї з платiжним балансом. "Ми, ймовiрно, в груднi матимемо чергове скорочення дефiциту платiжного балансу: за пiдсумками мiсяця його значення буде одним iз наймiнiмальнiших за рiк", - сказав керiвник групи радникiв голови НБУ. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...