Ринок землі хочуть запустити у 2013 році

П'ятниця, 9 грудня 2011, 09:43

Ринок землі буде створений тільки в 2013 році, при цьому держава стане його головним гравцем, підміняючи ринкові механізми системою регульованого обороту аграрних земель.

Ці норми запропоновані новим проектом закону №9001-д "Про ринок землі", який глава комітету з питань аграрної політики та земельних ресурсів Григорій Калетник (Партія регіонів) подав замість відхиленого урядового проекту №9001, пише газета "Комерсант-Україна".

Документ передбачає створення державного оператора, який буде контролювати всі угоди купівлі-продажу та оренди державної та комунальної землі, проводити земельні аукціони, стежити за дотриманням правил торгів.

"Виключне право заставодержателя земель сільськогосподарського призначення для проведення товарного виробництва" отримає державний земельний банк.

Іншим кредиторам, втім, також обіцяне право видачі позик під заставу аграрних земель.

"Банк не буде монополістом. Він надаватиме аграріям кредити на пільгових умовах, всього під 3% річних", - запевняє заступник голови Держземагентства Микола Калюжний.

Розраховувати на бюджетні вливання чиновники не можуть, тому кредити будуть видаватися за рахунок коштів від продажу держземель.

Найсуттєвіші зміни запропоновані у приватному сегменті ринку.

Фермерські господарства не зможуть володіти землею: крім держави і територіальних громад, торгувати нею зможуть лише громадяни України.

На вимогу самих фермерів максимальна площа землі в особистому володінні знижена з 2100 га до 100 га.

У документі немає вимог до мінімальної ціни землі, за якою селяни продаватимуть землю іншим громадянам або державі.

Для продажу паю необхідна публікація в регіональних ЗМІ оголошення з точною ціною ділянки.

Це повинно дозволити сусідам реалізувати переважне право на викуп.

При цьому власник не зможе продати землю ні нижче, ні вище оголошеної в пресі ціни.

"Ми створимо спеціальний вісник за аналогією з виданням Фонду держмайна. Якщо протягом місяця покупців на землю не знайдеться, громадянин зможе продати її через аукціон", - уточнив Калюжний.

Щоб продати землю за новою ціною, потрібно буде знову публікувати анонс.

Якщо 75% власників паїв в одному земельному масиві захочуть об'єднатися для "високоефективного використання земель", інші 25% будуть змушені погодитися на обмін паїв.

"Немає гарантії, що через змову ці 25% не отримають при обміні землю, непридатну до обробки. Замість примусової концентрації земель потрібно створювати фонд добровільного обміну паями", - зазначив віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Стрижак.

Проблеми виникнуть і у орендарів. Фізичні та юридичні особи, включаючи пов'язаних осіб, зможуть користуватися "не більше 6 тис. га в одному районі і не більше 5% аграрних земель області".

Цю норму можна трактувати так, що в оренді можуть знаходитися великі площі земель одночасно в кількох областях, зазначає видання.

Спірні норми законопроекту уже викликали незгоду деяких представників парламентської більшості.

Один з членів комітету розповів, що депутати отримали документ "в сирому вигляді": "Ми допрацьовували урядовий варіант закону. Але в понеділок нам роздали новий текст, і відразу почалося його постатейне обговорення. Але багато статей містили лише назву, їх зміст з'явився вже наступного дня".

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News