Польські ЗМІ: Україна провокує Росію подати до суду

Вівторок, 17 січня 2012, 17:36

Представники української влади, заявами про намір купити менше газу, намагаються змусити росіян подати на Україну до Міжнародного арбітражного суду в Стокгольмі.

Про це пише у вівторок польська газета DziennikGazetaPrawna, відзначаючи, що це зміцнює позицію українських парламентерів під час газових переговорів із Росією.

"Україна готується до розмов із "Газпромом", і вперше за роки в переговорах про ціну за російський газ займає оффенсивну позицію", - написала газета.

Видання нагадало, що міністр енергетики Юрій Бойко напередодні чергового раунду переговорів із росіянами, який пройшов сьогодні, заявив про намір зменшити закупівлю газу в 2012 році до 27 мільярдів кубометрів, тоді як підписаний у 2009 році контракт передбачає відбір Україною щонайменше 33,3 мільярдів кубометрів газу.

"Газпром" доводить, що такий крок порушує записане в контрактах правило "бери-або-плати"... Затягування переговорів має привести до того, що Росія сама подасть на Україну до Міжнародного суду в Стокгольмі", - цитує видання УНІАН.

Газета зазначила, що Міжнародний суд оцінює подібні справи з економічної, а не політичної точки зору, відзначивши, що Україна має сильні економічні аргументи завдяки зниженню цін на газ на спотових ринках і надлишку газу в Європі, який оцінюється цього року на рівні 60 мільярдів кубометрів.

Окрім цього, позицію українців зміцнюють великі запаси газу в країні, м`яка зима й наявність низки проектів із газифікації вугілля.

"Київ може отримати в трибуналі союзника й водночас гарантії, що росіяни під час чергових енергетичних суперечок не виставлятимуть політичних умов", - написала газета.

Видання також відзначило, що українська влада хоче добитися від росіян відмови від будівництва обхідного газопроводу "Південний потік" і гарантії завантаження української газотранспортної системи, підкресливши, що Київ ніколи не погодиться на продаж ГТС росіянам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
16:27
Рада дозволила АРМА купувати військові облігації за арештовану валюту
Усі новини...