Жодна країна не уникне наслідків серйозного падіння – Світовий банк

Середа, 18 січня 2012, 09:37

Світовий банк різко скоротив економічні прогнози, попередивши, що країни, які розвиваються, повинні готуватися до уповільнення росту, частково зумовленого борговими проблемами Європи.

"У Європі, здається, почалася рецесія, а зростання в деяких великих країнах, що розвиваються (Бразилії, Індії і, меншою мірою, Росії, Південній Африці та Туреччині) сповільнилось", - повідомив банк, оновлюючи червневі прогнози, передає Reuters.

Банк очікує, що світова економіка зросте на 2,5 відсотка в 2012 році і на 3,1 відсотка - в 2013 році, що значно нижче 3,6-процентного розширення, якого банк очікував для кожного року в червні 2011 року.

ВВП країн, що розвиваються, як і раніше буде рости швидше економіки багатих розвинених держав, а Світовий банк скоротив прогнози і для перших, прогнозуючи, що їхня економіка виросте на 5,4 відсотка в 2012 році і на 6 відсотків — в 2013.

Раніше банк прогнозував країнам, що розвиваються зростання на 6,2 відсотка і 6,3 відсотка відповідно.

Крім того, Світовий банк передбачає загрозу поглиблення кризи.

"Спад в Європі і ослаблення зростання в країнах, що розвиваються підвищує ризик того, що ці два явища будуть підсилювати один одного, приводячи до ще більш слабких результатів".

Банк також вказав на нездатність вирішити проблеми високих боргів і дефіциту в Японії і США і на уповільнення зростання в інших заможних країнах, і попередив, що все це може викликати несподівані потрясіння.

Крім цього, політична напруга на Близькому Сході і в Північній Африці може порушити стабільність поставок нафти і нанести ще один удар по відновленню світової економіки, відзначив Всесвітній банк.

Він повідомив, що хоча Європа шукає довготривалий спосіб вирішення її боргових проблем, ринки все ще нестабільні.

У результаті Світовий банк вважає, що світова економічна обстановка "тендітна і як і раніше оточена значною невизначеністю щодо того, як ринки будуть розвиватися в середньостроковій перспективі".

На цьому тлі країни, що розвиваються ще більш уразливі, ніж були в 2008 році, оскільки зараз вони можуть постраждати від скорочення припливу капіталу та погіршення торгівлі.

Крім того, багато країн має недостатньо фінансів і не зможуть рішуче відповісти на нову кризу.

"Жодна країна і жоден регіон не уникнуть наслідків серйозного спаду", - заявив Світовий банк, додавши, що для країн, що розвиваються прийшов час подумати, як вони будуть пом'якшувати вплив можливої глибокої кризи.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...