Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог: Якщо в СБУ прийде Кузьмін, то справи будуть множиться в геометричній прогресії

Четвер, 19 січня 2012, 11:36

Пауза з призначенням глави Служби безпеки України свідчить про відсутність чіткого сценарію і боротьбі різних груп за крісло глави спецслужби.

Так вважає політолог, директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Зараз пауза, яка показує, що Янукович пропонує різні кандидатури, йде боротьба груп і різних цільових настанов", - сказав Фесенко в інтерв'ю агентству, коментуючи ситуацію навколо можливих кандидатур на посаду глави СБУ.

Що стосується кандидатури нинішнього першого заступника глави СБУ Володимира Рокитського, то за словами Фесенка, якщо він буде призначений, "тоді Служба безпеки України збережеться під контролем Хорошковського... і це навряд чи влаштовує представників інших політичних груп в оточенні президента".

Говорячи про кандидатуру на посаду глави СБУ першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, політолог відзначив, що в такому випадку Україну "очікує багато цікавого".

За словами Фесенка, цю кандидатуру лобіює на посаду глави СБУ частина донецького оточення президента України.

"Я не виключаю, що на цій посаді Кузьмін може стати таким собі караючим мечем президента, і число кримінальних справ може множитися в геометричній прогресії", - сказав він.

Серед кандидатур на посаду глави СБУ Фесенко назвав також  заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича і главу Служби зовнішньої розвідки Григорія Ільяшова.

Фесенко відзначає, що ці дві кандидатури з професійного середовища. Питання призначення Сівковича на посаду глави СБУ залежить, за словами Фесенка, від того, " чи будуть його лобісти досить впливовими".

"І Сівкович, і Ільяшов будуть уособлювати більш спокійну і більш професійну діяльність Служби безпеки України", - сказав Фесенко.

Політолог висловив думку, що "поки в Януковича готового рішення немає, але затягувати з призначенням не можна, а залишати цю службу без постійного і досить сильного керівника - значить послабляти її... інша справа, що, видимо, немає заздалегідь підготовленого сценарію".

У свою чергу, директор компанії Reseach and Branding Group Євген Копатько висловив думку, що питання призначення глави СБУ полягає "не в прізвищах, а наскільки швидко буде ухвалено рішення, і яка буде конфігурація усередині правлячої коаліції".

Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий висловив думку про те, що поза залежністю від того, хто буде призначений на посаду глави СБУ, кардинальних змін не відбудеться.

"Ясно, що будь-яка кандидатура буде прямо виконувати доручення і вказувати на бажання президента... по суті, це буде креатура президента", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...