Янукович загнав себе в безвихідь - німецьке видання

П'ятниця, 20 січня 2012, 14:06

У Німеччині вважають, що президент України Віктор Янукович довів себе до "позиції прохача" в усіх сферах – і тим самим загнав себе в глухий кут.

Принаймні, таку думку висловлює Герхард Гнаук у статті для Die Welt, яку цитує "InoPressa".

"Тиск Росії усе сильніший, допомога від ЄС не надходить. Президент ухитрився на всіх фронтах довести себе до позиції прохача, тобто до безвиході", - пише Гнаук.

"Питання в тому, чи знає він про це, чи чесно з ним розмовляють його радники", - додає він.

У статті для "Die Welt" зазначається, що "між Росією й Україною знову назріває газова війна".

Автор пише, що політичні причини газових воєн у 2006-му й 2009 роках були зрозумілі: "у Києві до влади прийшла нова команда, яка хотіла привести країну в Європу", а Володимиру Путіну "це було не до душі".

У 2010 році до влади прийшов Янукович, але відносини між Москвою та Києвом стали ще гірші, заявляє Гнаук.

"Москва, найсильніший гравець у регіоні, не відчуває гострої потреби в грошах: "Газпром" завдяки нещодавнім рекордним прибуткам проголосив себе найбагатшим держконцерном у світі", - пише Гнаук.

За його словами, Москва хоче "зробити Україну згідливою та отримати над нею владу, бажано надовго" – і "з початку року розмовляє по-іншому".

"Зараз мова відкрито ведеться про газопроводи", - зазначає видання.

Гнаук зазначає, що Україна намагається знизити ціну на газ і "уже давно випрошує, вимолює, вимагає перерахунку – чинний газовий контракт від 2009 року це дозволяє".

"Москва не поступається, і Київ хапається за наступний засіб: уряд оголосив, що з початку року він купуватиме майже вдвічі менше російського газу й перейде на вугілля. Тепер, як зазвичай буває в економічних війнах, з’явився головний санітарний лікар Росії: за його словами, останнім часом якість української молочної продукції змушує бажати кращого", - зазначає автор.

Він нагадує, що з Євросоюзом угоду про асоціацію в грудні не підписали – і це "оголило глибокі протиріччя в ЄС".

"Безперечно, є причини для занепокоєння", - вказує Гнаук.

Він також пише, що Янукович застосовує виборче правосуддя: "Лідер опозиції Юлія Тимошенко була засуджена до 7 років в'язниці. За іронією долі, саме через той газовий контракт із Путіним", який Янукович хоче змінити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування