США закликають пустити до Тимошенко міжнародних лікарів

Субота, 21 січня 2012, 12:30

Посол США в ОБСЄ Іен Келлі від імені свого уряду наполягає на забезпеченні доступу незалежних лікарів для проведення обстеження стану здоров'я екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це він заявив 19 січня на засіданні Постійного комітету ОБСЄ у Відні (Австрія) у зв'язку з майбутнім головуванням України в ОБСЄ, повідомляє в суботу сайт українського екс-прем'єра.

"Ми стурбовані повідомленнями про умови тюремного ув'язнення Юлії Тимошенко та доступ до медичної допомоги. Закликаємо уряд України розслідувати ці повідомлення і забезпечити відповідність умов тюремного ув'язнення своїм зобов'язанням перед ОБСЄ та Міжнародному пакту про громадянські і політичні права", - заявив Келлі.

"Закликаємо уряд України запросити незалежних медичних експертів для оцінки стану її здоров'я", - сказав також він.

Американський дипломат вкотре висловив серйозну занепокоєність через порушення в судовому процесі, що супроводжували справу проти Тимошенко, винесенням їй обвинувального вироку і умовами її утримання під вартою.

"Ми залишаємося прихильниками просування України на шляху європейської інтеграції та вітаємо активну участь України у справах ОБСЄ. Нинішній, 2012-й, рік ми вважаємо вирішальним як для України, так і для ОБСЄ, і розраховуємо на роботу в партнерстві з Україною, яка готується стати нашим наступним чинним головою", - заявив Келлі.

На його думку, цього року в України буде багато можливостей, щоб визначити характер свого головування в 2013 році.

"У грудні президент Янукович заявив, що майбутні українські вибори продемонструють сумлінне ставлення України до демократії. Ми вітаємо цю обіцянку і заяву Міністерства внутрішніх справ про те, що для контролю над виборами будуть запрошені міжнародні спостерігачі. Зокрема, сподіваємося, що новий закон України про парламентські вибори буде виконуватися в тому ж дусі консенсусу, в якому він був прийнятий", - підкреслив американський дипломат.

"Обов'язки чинного голови численні і вимагають, перш за все, лідерства на власному прикладі", - заявив Келлі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News