Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа знову вкаже Україні на відсутність "судової системи"

Середа, 25 січня 2012, 17:53

Парламентська асамблея Ради Європи висловлює глибоку стурбованість з приводу відсутності незалежної судової системи в Україні.

Про це йдеться в проекті резолюції ПАРЄ "Функціонування демократичних інституцій в Україні", голосування по якій заплановано на другу половину четверга, 26 січня.

Крім того, ПАРЄ вважає, що діюча нині в Україні процедура призначення суддів "підриває незалежність судової системи".

"Вона пропонує владі скасувати або принаймні істотно скоротити п'ятирічний випробувальний термін для суддів і виключити Верховну Раду з процесу призначення", - йдеться в документі.

ПАРЄ також вважає, що склад Вищої ради юстиції "суперечить принципу поділу влади, а також підриває незалежність судової системи".

У зв'язку з цим ПАРЄ пропонує українському парламенту "оперативно вжити необхідних конституційних поправок з тим, щоб виключити положення, які перешкоджають виконанню рекомендацій Асамблеї, згаданих у раніше викладених пунктах", наголошується в проекті резолюції.

Крім того, ПАРЄ висловлює стурбованість з приводу того, що в українській системі правосуддя надмірно широко практикується взяття під варту, "часто без підстав і вагомих причин".

У зв'язку з цим Асамблея підтверджує, що, відповідно до принципу презумпції невинуватості, досудове утримання під вартою слід застосовувати лише як крайній захід в тих випадках, коли існує реальна небезпека того, що особа може сховатися або перешкодити здійсненню правосуддя.

У проекті резолюції також наголошується, що "українській системі правосуддя притаманне прихильне ставлення з боку звинувачення".

Тому ПАРЄ закликає владу забезпечити, щоб у Кримінально-процесуальному кодексі було за законом і на практиці гарантовано "рівність зброї" звинувачення і захисту.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування