Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС вирішив, що суди в суперечках із чорнобильцями мають враховувати позицію Кабміну

Четвер, 26 січня 2012, 10:34

Конституційний Суд виніс рішення у справі соцвиплат "чорнобильцям": тепер їм повинні виплачувати такий розмір пенсій, який установив Кабінет міністрів.

Своє рішення Конституційний Суд оприлюднив на засіданні суду, пише "Дело" з посиланням на "Українські новини".

КС зазначив, що суди при розгляді суперечок про соціальний захист громадян можуть застосовувати нормативно-правові акти Кабміну, видані в рамках його компетенції на підставі Бюджетного кодексу й закону "Про державний бюджет" на відповідний рік.

"Суди під час вирішення суперечок про соціальний захист громадян керуються зокрема принципом законності", - зазначається у рішенні суду, прийнятому за поданням правління Пенсійного фонду.

"Цей принцип передбачає застосування судами законів України, а також нормативно-правових актів відповідних органів державної влади, виданих на підставі, у рамках повноважень і способів, які передбачені Конституцією й законами України, у тому числі нормативно-правових актів Кабінету міністрів, виданих у рамках його компетенції на підставі виконання Бюджетного кодексу, закону про державний бюджет на відповідний рік і інших законів України", - ухвалив КС.

Також КС визначив, що у повноваження Кабміну входить регулювання порядку й розміру соціальних виплат і допомоги, які фінансуються за рахунок держбюджету відповідно до Конституції й законів.

27 грудня КС оприлюднив рішення, яким визнав конституційними положення закону про держбюджет на 2011 рік, згідно з якими Кабміну було надано право визначати порядок і розміри соціальних виплат особам, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, дітям війни й особам, звільненим із військової служби, виходячи з наявного фінансового ресурсу Пенсійного фонду у 2011 році.

За останні три роки в Україні було подано понад тисячу позовів від "чорнобильців і "афганців", які вимагають виплат соціальних пільг у повному обсязі.

Кабмін спочатку заявив, що позови пільговиків потягнули майже на 19 млрд гривень, а пізніше уточнив, що всього на 7 млрд гривень.

Кабмін усіляко затягував виплати за рішеннями судів, аргументуючи це відсутністю грошей у бюджеті, але не жалуючи грошей на підготовку до Євро-2012.

Наприкінці 2011 року "афганці" і ще більше "чорнобильці" протестували проти скорочення або невиплат їм пенсій та інших нарахувань, належних їм за рішеннями судів і законом.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування