Мін’юст поклав початок реєстру корупціонерів

Четвер, 26 січня 2012, 12:13

Міністерство юстиції зареєструвало положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Положення було затверджене наказом Мін’юсту та підписане міністром юстиції Олександром Лавриновичем, інформує прес-служба Мін’юсту.

Воно визначає порядок, відповідно до якого формуватимуть і вестимуть Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Згідно з наказом Мін’юсту, до 1 лютого 2012 року мають бути завершені роботи щодо програмного забезпечення Реєстру.

Держателем Реєстру виступатиме Міністерство юстиції. Реєстр становитиме електронну базу даних, яка міститиме дані про осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

У Реєстрі забезпечуватиметься єдиний облік осіб, які вчинили корупційні правопорушення та були притягнуті до кримінальної, адміністративної чи цивільно-правової відповідальності за корупційне правопорушення.

Підставою для внесення до Реєстру відомостей про особу буде рішення суду, яке набрало законної сили, або наказ про накладання на особу дисциплінарного стягнення за корупційне правопорушення.

Право доступу до інформації, а також право вилучати чи вносити відомості у Реєстр матимуть Міністерство юстиції та його територіальні підрозділи - Головні управління юстиції в областях, АР Крим, містах Києві та Севастополі.

До Реєстру вноситимуться такі дані про осіб, як:

- місце роботи, посада на час вчинення корупційного правопорушення;

- стаття Кримінального кодексу або Кодексу про адміністративні правопорушення, відповідно до якої особу притягнуто до відповідальності; склад корупційного правопорушення;

- дата набрання законної сили судовим рішенням про притягнення особи до відповідальності за корупційне правопорушення; дата, номер судового рішення, номер судової справи, найменування суду, який ухвалив (постановив) судове рішення про притягнення особи до відповідальності за корупційне правопорушення; реквізити наказу про накладання дисциплінарного стягнення;

- підстава та дата зняття, погашення судимості або дисциплінарного стягнення тощо.

Відомості з Реєстру підпадатимуть під дію закону "Про захист персональних даних".

Так, дані з Реєстру надаватимуть виключно на запит державних органів, органів місцевого самоврядування для проведення спеціальної перевірки даних про осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Також їх надаватимуть правоохоронним органам – у разі необхідності отримання такої інформації в рамках кримінального або адміністративного провадження.

Крім того, інформацію з Реєстру використовуватимуть для аналізу щодо сфер державної політики та посад із найбільшими корупційними ризиками.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування