Європа закликає зменшити бар’єр в Раду

Четвер, 26 січня 2012, 20:23

Парламентська Асамблея Ради Європи стурбована недосконалістю нового закону про вибори в Україні.

Про це йдеться в резолюції "Функціонування демократичних інституцій в Україні", ухваленій на сесії ПАРЄ в Страсбурзі.

За резолюцію проголосували 69 депутатів, проти - 8, утрималися - 14.

"Вітаючи вирішення кількох питань, що раніше викликали стурбованість, Асамблея висловлює жаль щодо того, що основні рекомендації (Венеціанської комісії), зокрема, схвалення Об’єднаного виборчого кодексу та схвалення пропорційної системи регіональних виборів не були реалізовані", - зазначається в резолюції.

Разом з тим, депутати ПАРЄ привітали схвалення нового закону про вибори народних депутатів консенсусом за участі представників опозиції.

У документі також висловлюється стурбованість збільшенням прохідного бар’єру до 5% разом із забороною партіям формувати передвиборчі блоки, що може негативно вплинути на можливості нових чи маленьких партій бути представленими у парламенті.

"Асамблея стурбована, що ці положення можуть зменшити плюралізм та надалі збільшити поляризацію в новому парламенті", - написано в документі.

При цьому, Асамблея порекомендувала українській владі зменшити прохідний бар’єр та скасувати заборону на участь блоків партій у виборах ще до проведення наступних парламентських виборів.

У документі також висловлюється жаль щодо того, що нове виборче законодавство, як і попередні, обмежує права на участь у виборах для осіб, що скоїли злочин, незалежно від ступеню його тяжкості, та міститься пропозиція розглянути можливість зміни такого підходу в рамках процесу конституційної реформи.

Крім того, в резолюції міститься заклик до повної реалізації у виборчому законодавстві рекомендацій Групи країн проти корупції Ради Європи (GRECO) щодо фінансування політичних партій.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування