Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Портнов: Правоохоронці стояли проти нового КПК як "татаро-монгольське іго"

П'ятниця, 17 лютого 2012, 10:17

Найбільший опір в процесі підготовки нового Кримінально-процесуального кодексу чинили правоохоронні органи.

Про це в інтерв'ю журналу "Кореспондент" заявив керівник Головного управління судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов.

"У ході роботи над документом основними противниками була не парламентська опозиція, а представники правоохоронних органів. З ними йшла справжня боротьба", - сказав він.

На запитання, проти чого конкретно вони виступали, Портнов відповів:

"Проти десятків нововведень - зменшення повноважень, скасування додаткового розслідування, зміни ідеології застосування арешту, проти нової системи доказів".

"Вони стояли просто як татаро-монгольське іго. Ще вони були проти того, що адвокат отримує такі ж права, як і прокурор. Не можна людям з пострадянською системою мислення це все зрозуміти і прийняти", - додав Портнов.

Він також спростував заяви опозиції про те, що нововведення щодо того, що родичі не зможуть виступати в ролі захисників, вводиться спеціально "під справу Тимошенко".

"Хотів би розставити всі крапки над "i". Ця норма набирає чинності через рік після того, як кодекс почне діяти (очікується, що він набуде чинності восени). Невідомо, чи буде тоді в Україні взагалі якийсь схожий судовий процес", - сказав Портнов.

Коментуючи заяви опозиції про те, що новий кодекс декриміналізує 16 статей, в тому числі контрабанду, крадіжку держмайна, але статті, за якими засуджено Тимошенко, залишаються без змін, Портнов зазначив:

"По-перше, жодне відмивання грошей ніхто не декриміналізовує. По-друге, це з іншої опери. Очевидно, що опозиціонери мають на увазі декриміналізацію економічних злочинів, яка міняла статті Кримінального кодексу, що вже набрали чинності".

"Я не виключаю, що статті 364 і 365 КК (за якими проходять Тимошенко, Луценко та інші чиновники) повинні бути переглянуті. Більше того, ці статті повинні передбачати особисту вигоду, доведену судом, як це зроблено в розвинутих країнах. Але це питання регулюється КК, а ми з вами обговорюємо УПК", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування