Росія може запропонувати Україні 10% знижку

Понеділок, 20 лютого 2012, 07:36

Росія може запропонувати Україні 10% знижку на газ, за умови закупівлі всього законтрактованого раніше обсягу палива.

Про це повідомляє Комерсант із посиланням на свої джерела.

За словами джерела, переговори можуть поновити вже цього тижня після того, як у п'ятницю посол Росії заявив, що Москва пропонує поновити переговори.

Офіційно ініціативу російського міненерго в українському міністерстві й НАК "Нафтогаз України" не коментують.

Початок переговорів зовсім не означає, що Росія готова на значні знижки. В "Газпромі" згодні знизити ціну для України в рамках довгострокових контрактів на 10%, як це було зроблено для європейських споживачів, зазначив співрозмовник, знайомий з позицією російської монополії.

У відповідь російська сторона хоче одержати гарантії того, що Україна більше не буде наполягати на подальшому зниженні ціни газу й купить в 2012 році 33 млрд. кубометрів палива, як зазначено в угоді між країнами, сказав співрозмовник.

Він уточнив, що зменшення ціни з $415 до $200-250 за тисячу кубометрів, на чому наполягала українська сторона, можливо тільки в тому випадку, якщо Київ погодиться на російський варіант створення консорціуму по управлінню газотранспортною системою - тобто не менше 50% повинен одержати "Газпром".

"Поки ж Україна наполягає на 34% "Нафтогаза" і по 33% — "Газпрому" і європейського партнера",— говорить джерело. 

Минулого тижня заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив про зниження ціни на газ для європейських країн на 10%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News