Редактори одеських ЗМІ скаржаться на наступ на свободу слова

Вівторок, 21 лютого 2012, 19:53

Редактори низки одеських ЗМІ заявили про факти утиску свободи слова в регіоні.

Про це йдеться у спільній заяві редакторів, яку цитує УНІАН.

Документ підписали Сергій Братчук (телеканал "Нова Одеса"), Іван Мельник (газета "Чорноморські новини"), Ігор Столяров (інтернет-газета "Взгляд из Одессы") і Ольга Кологрева (газета "Юг").

Документ було поширено серед іноземних дипломатів, столичних журналістів та інших учасників святкових зборів в Одесі, присвячених річниці незалежності Республіки Естонія.

"Судові процеси, виклики до слідчого, погрози, взяття штурмом приміщень, тиск на родичів - це реалії, з якими все частіше стикаються працівники непідконтрольних владі засобів масової інформації та незалежні журналісти Одеської області", - говориться в заяві редакторів видань і ТРК.

Редактори, зокрема, повідомляють що газети "одержали листи з підписом директора комунального підприємства обласної ради "Видавництво "Черноморье" із погрозою виселення редакцій з приміщень, які вони займають на законних підставах, що підтверджене рішенням суду, яке набуло чинності ще в березні 2008 г.".

У лютому 2012 року редакціям, що працюють в будівлі видавництва, було зупинено опалювання, припинено подачу води, паралізовано робота санвузлів.

"За добросовісне виконання журналістського обов'язку - інформування своїх читачів про те, що в місті білборди Президента невідомі забризкали фарбою, а також розміщення фотографій цих білбордів редактора інтернет-газети "Взляд из Одессы" було викликано на допит до слідчого", - говориться у спільній заяві.

Журналісти також заявляють про тотальний наступ на свободу слова і в районах Одеської області: "У Комінтернівському, Роздільнянському, Овідіопольському та інших районах були або замінені редактори ряду газет, або, де це зробити не вдалося, ліквідували попередні видання і на їх базі створили нові, що прислужують владі".

"Впродовж лютого подібні сигнали надійшли і від колег із Ананьївського і Котовського районів, де незалежні журналісти піддаються тиску (зокрема опосередковано, через їхніх родичів) і всілякому перешкоджанню в роботі", - йдеться в заяві.

"Таким чином в Одеській області ведеться тотальний наступ на свободу слова, а в суспільстві сіють страх…", - резюмували автори заяви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування