Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Євродепутат: вибори будуть "лакмусовим папірцем"

Четвер, 23 лютого 2012, 17:36

Наступні парламентські вибори стануть для України остаточним тестом на демократію.

Таку думку висловив співголова Комітету парламентської співпраці "ЄС-Україна" Європейського парламенту Павел Коваль в ефірі "Радіо "Свобода".

"Ті реалії, що склалися в Україні, змушують окремих європейських політиків пропонувати збудувати черговий мур - тепер між ЄС та Україною. Але, на мою думку, будь-який мур лише ускладнить ситуацію в Україні та її становище в європейському світі", - заявив він.

"Так, ми в ЄС помітили, що євроінтеграція України загальмувалась - але це аж ніяк не означає, що ми, - Польща, ЄС у цілому - маємо скласти руки і байдуже за цим спостерігати. І у тих складних реаліях, за тих процесів, що їх Європа бачить в Україні, не має бути мурів", - уточнив політик.

"На сьогодні ми перебуваємо у пошуку нових ідей, нових проектів, і також очікуємо на певні імпульси та пропозиції від українських партнерів", - додав Коваль.

При цьому євродепутат зазначив, що "факти відкриття кримінальних справ проти політиків, котрі донедавна очолювали уряд та інші органи виконавчої влади, а я розумію, що ідеться не тільки про Юлію Тимошенко та Юрія Луценка - не можуть не занепокоїти Європу".

"Не те, що проти вчорашніх урядовців відкрито справи, адже це трапляється у різних країнах, а те, що судові процеси та їхні рішення ухвалюються у відповідності до застарілих норм та стандартів правосуддя", - заявив політик.

"Фактично, європейці побачили, як не реформоване правосуддя вирішує долі людей, як діє застаріла, невідповідна демократичним європейським нормам система визначення провини та покарання людини. Тобто, ми побачили, що слова і декларації очільників України про реформу судочинства залишилися словами", - сказав Коваль.

Депутат нагадав, що звернувся з ініціативою до Європарламенту щодо направлення в Україну групи міжнародних спостерігачів на парламентські вибори у жовтні 2012 року.

"Її підтримано. Тож у рамках великої місії ОБСЄ перед виборами, у день виборів і на час підрахунку голосів в різних містах України працюватимуть депутати Європарламенту в якості спостерігачів", - зазначив Коваль.

"Мені здається, що цьогорічні вибори - це "лакмусовий папірець" або ж іспит на демократію, і то не лише для влади. Адже опозиція також повинна показати свою силу, згуртованість і здатність демонструвати цікаві проекти та програми для розвитку держави і для забезпечення прав і свобод громадян", - уточнив політик.
 
"Особисто я готовий підготувати для роботи в Україні групу спостерігачів від неурядових організацій Європи, які би спільно працювали з українськими громадськими організаціями. Адже важливий не стільки сам процес голосування, а й підготовка до нього: рівний доступ усіх учасників до ЗМІ, готовність виборчих комісій та забезпечення самого процесу підготовки до виборів тощо", - підсумував євродепутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування