Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За бездітність пропонують обкладати податком

П'ятниця, 24 лютого 2012, 11:54

Податок на доходи для бездітних може бути збільшений з 15% до 17%.

Про це йдеться у законопроекті №10112, зареєстрованому у Верховній Раді "регіоналом" Ярославом Сухим і депутатом від НУНС Катериною Лук'яновою.

Як випливає з пояснювальної записки, необхідність впровадження таких заходів зумовлена "тенденціями до зниження народжуваності", у зв’язку із якими "за два роки населення України зменшилось на 365, 2 тисячі осіб".

"За останніми даними Держкомстату, кількість наявного населення станом на 1 грудня 2011 р. становила 45 778, 5 тис. осіб. У той час як у 2009 р. цей показник знаходився на рівні 46 143, 7 тис. осіб", - йдеться у записці.

Осіб, що досягли 30-річного віку та не мають дітей, законопроектом пропонується обкладати податком на дохід в розмірі 17% (при діючій ставці 15%) незалежно від розміру її зарплатні.

Водночас у разі, якщо людина має трьох або чотирьох дітей, найменший з яких досяг 3-річного віку, ставка навпаки зменшується, і становить 10%.

Тим часом для батьків п’ятьох або більше дітей, згідно законопроекту, податок становитиме 5 відсотків.

Разом з тим, батьки трьох дітей, що мають зарплатню в 10 разів більшу за прожитковий мінімум, звільняються від податку у розмірі 17%, передбаченого чинним законодавством.

"У разі якщо дитина … досягла повноліття, платник податку має право на застосування до доходів, зазначених у абзаці першому цього пункту, ставок податку, що вказані в абзацах чотири та п’ять п.167.1. (тобто 5 або 10%), - йдеться у законопроекті.

Втім, положення не поширюються на осіб, позбавлених батьківських прав, тих, хто не сплачує аліменти, або якщо платник податку відмовляється від додаткових витрат на дитину.

Як відомо, згідно з чинним законодавством податок на дохід становить 15%, у той час для осіб, що отримують зарплату, в 10 разів більшу за прожитковий мінімум, діє ставка в розмірі 17%.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування