"Нафтогаз" каже, що "Газпром" сам винен, а Росія не зможе без української труби

Понеділок, 27 лютого 2012, 09:49

Українська газотранспортна система завдяки своїм унікальним підземним сховищам і надалі буде найбільш ефективним та надійним шляхом транспортування російського газу до Європи.

Про це заявив заступник голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, повідомляє прес-служба компанії.

Він вважає, що навіть у випадку спорудження нових обхідних маршрутів, без української ГТС неможливо забезпечити надійне постачання у випадку коливань споживання газу в Європі.

"Заяви про можливе виключення української газотранспортної системи із схеми поставок російського газу в Європу - безпідставні, оскільки маршрути в обхід України, як існуючі, так й ті, що проектуються, не зможуть у повній мірі забезпечити сезонне коливання і зростаючі потреби Європи у газі", - наголосив він.

На думку Вадима Чупруна, саме українські підземні сховища газу (ПСГ) дозволяють компенсувати різке зростання споживання газу, яке спостерігалося в Європі під час значного зниження температури.

Чупрун зауважив, що якби ВАТ "Газпром" передбачив належні резерви газу в українських ПСГ, як це було раніше, то цієї зими російській стороні вдалося б уникнути критичної ситуації з постачанням необхідних об’ємів газу європейським споживачам.

"Обсяг газосховищ 32 млрд. кубів. Якби ВАТ "Газпром" повернувся до практики закачування резервних обсягів газу в українські сховища, проблем можна було б повністю уникнути", - наголосив заступник голови правління НАК.

"Україна не відбирала жодного кубічного метру за рахунок транзиту російського газу до Європи. Ми це заявляємо офіційно, і це підтверджується відповідними документами. Ми чітко і у повному обсязі виконували всі свої контрактні зобов’язання з транзиту російського природного газу в Європу", - підкреслив Чупрун.

Він продемонстрував документи, які свідчать, що протягом 21 дня у лютому ц.р. ВАТ "Газпром" недопостачав на східний кордон України від 24 до 110 млн. кубометрів газу щодоби.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...