Фюле: відносини України і ЄС у критичній точці

Понеділок, 27 лютого 2012, 18:50

Відносини Україна та ЄС перебувають у критичній точці.

Про це заявив єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле, виступаючи в понеділок в Брюсселі на політичному діалозі "Україна-ЄС: шлях попереду".

Єврокомісар знову підтвердив позицію ЄС, відповідно до якої Брюссель сподівається на якнайшвидше парафування Угоди про асоціацію, але подальша доля документа буде залежати від розвитку подій в Україні, зокрема, у сфері верховенства права, прав людини та демократії.

"Майбутній рік буде мати вирішальне значення, і існує цілий ряд заходів, які Україна повинна зробити, щоб зробити подорож як можна більш гладким. Ми знаходимося у критичній точці у відносинах ЄС-Україна", - заявив він.

Єврокомісар запевнив присутніх, що ЄС як і раніше твердо прихильний політичним об'єднанням, і "ми з нетерпінням чекаємо парафування Угоди якомога швидше".

Разом з тим, він нагадав, що в ході саміту Україна-ЄС, який пройшов 19 грудня, було відзначено ряд проблем у важливих областях. Такими сферами Фюле назвав виборче правосуддя, бізнес-клімат і конституційну реформу.

"Це викликає розчарування... Але дозвольте мені бути ясним: необхідність забезпечення демократії, прав людини і верховенства права залишається в самому серці Східного партнерства. Реформи в цих сферах і раніше не будуть підлягати обговоренню, і буде мати важливе значення той факт, щоб Україна продемонструвала свою тверду прихильність цим основним цінностям", - заявив Фюле.

Єврокомісар також зазначив, що ЄС буде продовжувати використовувати всі ресурси, наявні в своєму розпорядженні, щоб "підтримати Україну в цьому процесі".

"Але терміни підписання та ратифікації Угоди про асоціацію, в кінцевому рахунку, залежать від того, на скільки просунеться Україна в досягненні реформ в цих ключових областях", - констатував він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...