Тимошенко не може бути помилувана - експерт

Вівторок, 28 лютого 2012, 10:15

Згідно з діючим законодавством засуджена екс-прем'єр Юлія Тимошенко не може бути помилувана.

Про це у колонці на "Українській правді" пише керівник Служби з питань помилування секретаріату президента в 2005-2010 роках Віктор Мойсеєнко.

Він пояснив, що питання про помилування може бути розглянуте президентом після проходження справи усіх судових інстанцій (перша інстанція, апеляція, касація).

Проте, як зазначає Мойсеєнко, ключовим "процесуальним критерієм для застосування помилування є ступінь тяжкості скоєного злочину". Згідно з частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу, за якою засуджена Тимошенко, злочин належить до категорії тяжких.

"У 6-му пункті Положення про порядок здійснення помилування, затвердженого президентським указом від 16 вересня 2010 року № 902/2010, зазначено, що "клопотання про помилування... засуджених за тяжкі злочини.., можуть бути задоволені лише за наявності обставин, що потребують особливо гуманного ставлення", - підкреслив Мойсеєнко.

Водночас категорія "особливо гуманного ставлення" не має конкретного визначення, і носить оціночний характер, пише експерт.

"У нашій практиці прикладами особливо гуманного ставлення до засуджених були наявність шістьох неповнолітніх дітей, а дружина зникла, ампутація ноги, невиліковна хвороба тощо", - зазначив він.

Втім, у справі Тимошенко таких підстав немає.

До того ж, зауважив Мойсеєнко, згідно з чинним законодавством, клопотання про помилування може бути подане тільки засудженим.

Як відомо, Юлія Тимошенко неодноразово наголошувала, що не проситиме президента Віктора Януковича про помилування.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування