Екс-суддя суду у Страсбурзі вважає, що Україну змусять звільнити Луценка

Середа, 29 лютого 2012, 13:51

Європейський суд із прав людини, швидше за все, ухвалить рішення, яким зобов’яже Україну звільнити екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Таку думку висловив суддя Страсбурзького суду у 1997-2008 роках Володимир Буткевич у розмові з Радіо "Свобода".

"Суд у Страсбурзі не дозволить жодній державі, щоб вона не дотримувалася хоча б мінімальних стандартів. У цій справі, як і в справі Юлії Тимошенко, я чую, коли кажуть, мовляв, у нас таке законодавство, і вони всі нібито співчувають, але наголошують, що мають дотримуватися закону", - сказав він.

"Після того, як ми ратифікували Європейську конвенцію (з прав людини) й вона стала частиною нашого законодавства, після того, як ми ухвалили закон про виконання рішень Європейського суду, – ці відмовки не є аргументами", - наголосив Буткевич.

На запитання про можливу реакцію європейських інституцій на визнання Страсбурзьким судом справ Луценка й Тимошенко політично вмотивованими, він відповів:

"Парламентська асамблея Ради Європи чекає на рішення суду... Вони не хочуть випереджати суд, не хочуть ухвалювати якісь рішення, які могли б вплинути на суд".

"Я не сумніваюся, що у справах Тимошенко й Луценка будуть знайдені порушення. Далі будуть санкції", - переконаний колишній суддя Європейського суду з прав людини.

"І якщо у нас думають, що санкції – це так, просто зобов’яжуть національний суд переглянути рішення у справах і все, то це не так, тому що санкції будуть серйозніші, зокрема вони застосовуватимуться і до тих, хто брав участь у цих справах", - заявив Буткевич.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування