Адвокат Луценка запевняє, що Євросуду буде над чим подумати

Середа, 29 лютого 2012, 22:16

В ході розгляду справи колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка було порушено цілий ряд європейських стандартів.

Про це заявила адвокат Луценка у Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко в ефірі "Радіо "Свобода".

"Ключові зловживання у справі Луценка - це, по-перше, утримання особи під вартою без такої необхідності. По-друге, ігнорування клопотань про зміну запобіжного заходу, коли захисники посилалися на пілотну справу "Харченко проти України" і роз’яснювали зверхність європейських стандартів над стандартами українського судочинства", - зазначила вона.

"По-третє, захисники наголошували, що тримання Луценка під вартою - це порушення так само й українського Кримінально-процесуального кодексу, тому що кодекс каже, що суд може винести рішення про тримання особи під вартою лише за наявності відповідних підстав, а в нас цих підстав не було", - уточнила Теличенко.

"Є ще стаття 6 Конвенції про справедливий суд і є кілька європейських стандартів як ознак справедливості суду, які порушити не можна. Якщо захист заявляє про необхідність допитати свідка, то свідка треба допитати. Не допитали свідка - порушили європейські стандарти. Таких порушень було дуже багато", - додала адвокат. 

Вона також нагадала про принцип безпосередності судового процесу.

"Тобто якщо суд особисто допитав свідка - значить, допитав. Допитом у суді не може вважатися те, що суд прочитав протоколи досудового слідства і не подивився на цього свідка наживо, хоч він міг з’явитися на допит", - заявила Теличенко.

"У справі Луценка було просто зачитано протоколи з досудового слідства близько 40 свідків - і це в той час, коли допитані у суді свідки майже без винятку сказали про наявність тиску на етапі досудового слідства, значною мірою відмовилися від того, що підписали на цьому етапі", - наголосила вона.

За її словами, "все це - дуже грубі порушення європейських стандартів, які так само є грубим порушенням українських законів".

"Я веду до того, що навіть зміна Кримінально-процесуального кодексу, чинного сьогодні, на новий, навіть якщо він буде кращий, нашу проблему не вирішить. Тому що у нас системно створені передумови для управління судами і суддями в ручному режимі тими, хто сидить найвище", - резюмувала Теличенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...