Звинувачених у вибуху в мінському метро розстріляли

Субота, 17 березня 2012, 10:19

Смертний вирок відносно звинувачених у вибуху в мінському метро Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова приведений у виконання.

Про це повідомило в суботу у вечірньому підсумковому випуску новин загальнонаціональне телебачення Білорусі, передає Бі-Бі-Сі.

Вранці стало відомо про те, що розстріляний Владислав Ковальов. Про це його родичам, які добивалися мораторію на приведення вироку у виконання, повідомили поштою.

Лист, відправлений з Мінська 16 березня, прийшов на домашню адресу Ковальових до Вітебська. У ньому повідомляється, що вирок щодо Владислава Ковальова приведений у виконання.

Конверт з поштової скриньки дістала мати, Любов Ковальова, яка напередодні повернулася до Вітебська з Мінська, де намагалася відшукати сліди сина.

За встановленими в Білорусії законами, родичам не повідомляють дату смерті засудженого до вищої міри покарання і місце поховання розстріляного.

Про долю Дмитра Коновалова протягом дня висувалися різні припущення, однак підтвердити факт його страти не вдавалося аж до повідомлення по білоруському телеканалу.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відмовив засудженим до смерті Коновалову та Ковальову в помилуванні, про що білоруське телебачення повідомило пізно увечері в середу, 14 березня.

Не розстрілювати звинувачених у вибуху просили президента Лукашенка провідні європейські політики. А деякі експерти вказували на те, що теракт підготували білоруські спецслужби.

Коновалов і Ковальов засуджені Верховним судом Білорусі до розстрілу за серію терактів в Мінську і Вітебську, в тому числі за вибухи на концерті на честь Дня незалежності в липні 2008 року і в мінському метро 11 квітня 2011 року.

Вибух у метро, ​​що пролунав у годину пік, забрав життя 15 людей, більше 300 осіб визнані потерпілими, десятки людей залишилися покаліченими.

25-річні токар і електрик, уродженці Вітебська, були заарештовані в Мінську через добу після вибуху. Судові розгляди у відкритому режимі тривали більше двох місяців у вищій судовій інстанції країни.

Коновалов визнав свою провину в організації вибухів у метро і на концерті в день незалежності і більше в суді не сказав нічого, відмовившись і від останнього слова.

Ковальов, звинувачений в пособництві тероризму, навпаки, провини не визнав. Він активно захищався в суді, а також написав прохання про помилування на ім'я Лукашенка.

Адвокати Коновалова і Ковальова, незалежні спостерігачі і кілька потерпілих публічно заявляли про недостатність і сумнівності доказів, наданих слідством.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...