Мерів пропонують обирати у два тури

Четвер, 22 березня 2012, 07:51

Депутати від НУНС запропонували обирати мерів міст у два тури.

Відповідний законопроект зареєстрували в парламенті депутати від НУНС Ірина Геращенко й Кирило Куликов, передає Комерсант.

Для перемоги в першому турі, на думку Геращенко, потрібно одержати підтримку абсолютної більшості; у випадку якщо цього не відбулося, двоє лідерів виходять у другий тур, де діє правило відносної більшості (набирати більше 50% голосів необов'язково). 

"На сьогодні в більшості міст ми маємо мера меншості",- відзначила Геращенко.

У парламентській більшості визнають, що запропонований законопроект більш прогресивний, ніж діюча система, однак голосувати за нього не мають наміру.

"Я не думаю, що найближчим часом це питання зможе пройти через парламент, адже два тури - це збільшення вартості виборів. Хоча в принципі ідея цінна, і колись до неї треба буде повернутися",- сказав заступник глави профільного комітету "регіонал" Олександр Чорноморов.

Експерти підтримують ініціативу опозиції. "Логічно зробити два раунди на виборах мера, щоб переконатися, що перемогу одержав кандидат, що має підтримку людей. Негативних наслідків у цієї норми тільки два - проведення виборів вимагає більше часу й більше фінансів",- пояснив глава представництва IFES в Україні Девід Енніс.

У світовій практиці більше поширені вибори мерів в один тур, однак зустрічається й система виборів у два тури.

Зокрема, у Польщі мерів всіх міст обирають у дві тури. У Франції для малих міст діє однотурова система, однак мер Парижа повинен одержати підтримку абсолютної більшості. 

Видання відзначає, що Геращенко й Куликов співробітничають із партією Віталія Кличка "УДАР". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування