Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Угорщина підтримує ідею автономії угорців у Закарпатті

П'ятниця, 23 березня 2012, 10:28

Посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр запевняє, що в Угорщини немає претензій до цілісності України, хоча вона підтримала ідею створення в Закарпатті автономії для угорської громади.

Про це він заявив в інтерв'ю Weekly.ua, говорячи про Притисянськй район Закарпаття.

"На останньому засіданні угорський уряд запропонував підтримку тим ініціативам, які виходили від легітимних політичних організацій закарпатських угорців. Це ініціатива однієї з двох угорських партій Закарпаття. Ми просто забезпечили свою підтримку цим ініціативам, і ні про який сепаратизм не йдеться", - сказав Баєр.

За його словами, по двох-трьох питаннях "поки не змогли знайти спільне формулювання для протоколу", коли знайдуть спільну мову – підпишуть протокол.

Коментуючи думку, що виділення для етнічних угорців Притисянського району може стати приводом до приєднання цієї території до Угорщини, посол заявив: "Говорити можна про що завгодно. У Криму існує автономна республіка, у Європі є автономії...".

"Я заявляю, що в Угорщини немає претензій до цілісності України", - запевнив Баєр.

"Я досить часто буваю в Закарпатті, і за півтора роки моєї каденції мені жодного разу про це не говорили. Розповідають про труднощі в школах, культурному житті, недостатнє фінансування й зняття деяких керівників угорців зі своїх посад", - сказав він.

Посол додав, що ідеї створення автономії для угорців уже кілька років – і те, що угорська партія в Україні знову до неї повертається, "у першу чергу пов'язане з культурним, освітнім аспектами та з питанням збереження ідентичності".

"В угорськомовних початкових школах підручниками користуються по 6-8 років, і вони вже давно застаріли. Я обговорював це питання з Дмитром Табачником і керівниками органів освіти Закарпаття, і ми сподіваємося на позитивні зміни", - зазначив він.

Коментуючи надання угорського громадянства мешканцям Закарпаття, посол запевнив, що "серед українців цей процес не має масового характеру".

"Улітку 2010 року в Угорщині були ухвалені поправки до закону про громадянство, згідно з якими угорці всього світу мають право подати заявку на отримання угорського громадянства зі спрощеними умовами. Від громадян України ми теж отримуємо такі заяви", - пояснив він.

Але Угорщина не заохочує це й "розмови про угорський сепаратизм недоречні", запевнив Баєр.

При цьому посол підтвердив, що закарпатські угорці просять відновити мажоритарний округ у Закарпатті, щоб була можливість "балотуватися в Верховну Раду від цього району кандидату угорського походження".

"Поки не окреслені межі виборчих округів. Але наприкінці березня - початку квітня, думаю, це питання буде вирішено й прохання розглянуть (у ЦВК)", - сказав Баєр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування