Томенку цікаво, чому дитсадки купують газ по 900 доларів

Субота, 24 березня 2012, 12:58

Віце-спікер Микола Томенко направив звернення президенту Віктору Януковичу і генпрокурору Віктору Пшонці з проханням пояснити, чим обумовлена ситуація з цінами на газ для різного роду установ.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Томенка, він повідомив, що, як зазначається у повідомленнях ЗМІ та зверненнях, які надходять у Верховну Раду, попри те, що уряд заклав у бюджеті як прогнозовану ціну на газ 413 доларів за тисячу кубометрів, коли йдеться про його закупівлю для утримання соціальної та гуманітарної сфери, мова йде вже про ціну на рівні 600-900 доларів за тисячу кубометрів.

Так, сільрада одного із сіл Донецької області уклала угоду з ПАТ "Маріупольгаз" на постачання газу, призначеного для котелень дитячого садка, сільського будинку культури та сільської ради по ціні 875 доларів за тисячу кубів.

Ужгородська загальноосвітня спеціалізована школа-інтернат Закарпатської облради уклала угоду з ПАТ "Закарпатгаз" на постачання газу вартістю 705 доларів тощо.

Томенко наголосив, що таких прикладів, коли різниця прогнозованої ціни, закладеної урядом у бюджеті, та ціни за договором становить 200 і більше відсотків, безліч по всій території України.

Водночас, посилаючись на інформацію у ЗМІ, Томенко додав, що ПАТ "Львівгаз" уклало низку угод з ПАТ "НАК "Нафтогаз України" на постачання у 2012 році газу, серед якого і газ власного видобутку по ціні 138 доларів за тисячу кубометрів.

За словами віце-спікера, ця ситуація наштовхує на кілька запитань: хто здійснює державну політику в галузі забезпечення газом, передовсім закладів освіти і культури у сільській місцевості, оскільки різниця в ціні сягає фантастичних сум та чому ця сума не відповідає закладеній у бюджеті.

Окрім того, Томенко зауважив, що цікавим залишається питання, що відбувається із газом власного видобутку, який, ПАТ "Львівгаз", наприклад, закуповує по 138 доларів за тисячу кубометрів.

На переконання Томенка, висновок наступний: "або уряд не контролює це питання і дав на відкуп приватизованим відомими олігархами облгазам, або свідомо знищується сільська освіта, охорона здоров’я з метою подальшої "оптимізації" через закриття, оскільки очевидно, що за таких обставин місцеве самоврядування не здатне буде фінансово утримувати систему освіти, охорони здоров’я, навіть на рівні оплати житлово-комунальних послуг та виплати заробітних плат".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...